Θα δημιουργηθεί δομή ΕΠΑΝΟΔΟΣ στην Πάτρα

Category: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»

 

 

 

Προ ημερών οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου – Κώστας Μάρκου, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών, μετά και την εκδήλωση μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19. Υπήρχαν κενά η παραλείψεις στο θέμα αντιμετώπισης και διαχείρισης του ιού;

Σέβομαι τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο να ελέγχει την κυβέρνηση για λάθη ή παραλείψεις της. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ, ωστόσο, είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ζούμε μια πρωτοφανή πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 7 χιλιάδες συμπολίτες μας. Ο κορωνοϊός χτυπάει παντού, ιδιαίτερα δε στις κλειστές δομές.

Πιο κλειστές δομές από τις φυλακές υπάρχουν; Κι όμως, παρά το γεγονός ότι στα Καταστήματα Κράτησης διαβιούν περισσότεροι από 15 χιλιάδες κρατούμενοι κι εργαζόμενοι, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Υπήρξαν εκατοντάδες κρούσματα συνολικά, δυστυχώς κατέληξαν δύο κρατούμενοι κι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος από την ασθένεια, ωστόσο, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε όλα τα Καταστήματα προκειμένου να μη θρηνήσουμε δεκάδες θύματα.

Είδατε τι έγινε σε γηροκομεία, που είναι επίσης κλειστές δομές;

Αρα δεν πρέπει να μηδενίζουμε τις άοκνες προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας και των εργαζόμενων και την υπομονή που επέδειξαν οι κρατούμενοι όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Και στο Κατάστημα του Αγίου Στεφάνου, από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο περιορισμού της διασποράς. Με καραντίνες, περιορισμό των μετακινήσεων, συνεχείς απολυμάνσεις, απανωτά τεστ, ελέγχους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Συνολικά νόσησαν 125 κρατούμενοι, αλλά πλέον ελάχιστα είναι τα ενεργά κρούσματα τα οποία κι ελέγχονται. Η κατάσταση στο Κατάστημα Κράτησης είναι πλέον ικανοποιητική. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες είναι ότι πάνω απ’ όλα βάζουμε την υγεία εργαζόμενων και κρατουμένων. Και θα κάνουμε τα πάντα για να την διασφαλίσουμε.

Γιατί μέχρι και σήμερα κρατούμενοι – προσωπικό του Κ.Κ Πάτρας δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού; Υπάρχει σχεδιασμός επ΄ αυτού;

Η Γενική Γραμματεία εγκαίρως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού εργαζόμενοι και κρατούμενοι. Ζητήσαμε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό ή την ένταξη στον σχεδιασμό αναπλήρωσης για τις αδιάθετες δόσεις. Εχουν γίνει αρκετοί εμβολιασμοί σε κάποια Καταστήματα, φιλοδοξούμε ότι με την αύξηση των δόσεων που θα έρθουν στην Ελλάδα να εμβολιαστούν και οι κρατούμενοι και οι εργαζόμενοι.

Οι φυλακές είναι χώροι υψηλού κινδύνου που δεν μπορούν να εκκενωθούν, όπως άλλες κλειστές δομές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός το επόμενο διάστημα.

 

Κατά το παρελθόν κρατούμενοι, αλλά και αντιπολιτευτικές φωνές προβάλλουν  το θέμα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού (μόνιμου γιατρού) εντός των φυλακών της Πάτρας; Τι απαντάτε;

Δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα. Προβλήματα σαφώς υπάρχουν, αλλά κάνουμε καθημερινό αγώνα να τα επιλύσουμε.

Στο Κ.Κ. της Πάτρας υπάρχει μόνιμη γιατρός η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι κρατούμενοι καλύπτονται πλήρως από 3 γιατρούς που κάνουν συχνές επισκέψεις και από έναν γιατρό που έρχεται όταν τον επιτρέπει η υπηρεσία του στο Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν δύο έμπειροι μόνιμοι νοσηλευτές που διαχειρίζονται τα καθημερινά θέματα, επικοινωνούν με γιατρούς και αν χρειαστεί και με το νοσοκομείο για έκτακτες περιπτώσεις.

Υπήρξαν πληροφορίες για αύξηση των εγκλείστων κατά 100 άτομα το τελευταίο εξάμηνο, όταν ο αριθμός των κρατουμένων, όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια είναι δυσανάλογος από εκείνον που μπορεί να «αντέξουν» οι φυλακές Πατρών. Μάλιστα υπήρχαν αναφορές πως κρατούμενοι ελλείψει χώρου κοιμούνται σε στρώματα στο δάπεδο. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση σήμερα;

Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν όλα τέλεια με μια μαγική κίνηση. Ο υπερπληθυσμός στα Καταστήματα Κράτησης είναι διαχρονικό φαινόμενο που κανείς δεν προσπάθησε να το λύσει με λογικές κινήσεις κι όχι με την αποφυλάκιση ακόμη κι επικίνδυνων κρατουμένων, όπως έγινε με το νόμο Παρασκευόπουλου.

Και στην Πάτρα υπάρχει υπερπληθωρισμός καθώς έχουμε 635 κρατούμενους ενώ έπρεπε να υπάρχουν περίπου 450.

Εμείς σχεδιάζουμε την αποσυμφόρηση των φυλακών με ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής νέων Καταστημάτων ή αναβάθμισης των υπαρχόντων. Η λειτουργία του Κ.Κ. Δράμας, αλλά και οι νέες πτέρυγες στην Κρήτη θα βοηθήσουν και τον Αγιο Στέφανο να αποσυμφορηθεί. Πέραν του σπουδαίου έργου της κατασκευής του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Ασπροπύργου, έχουμε σχεδιάσει άλλες τέσσερις νέες φυλακές που θα αλλάξουν ριζικά το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Υπάρχει ειδικό σχέδιο και τι προβλέπεται για την αποσυμφόρηση του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης;

Όπως σας είπα και πριν, ο μοναδικός τρόπος για να αποσυμφορηθεί και το Κατάστημα Κράτησης Πατρών είναι με μεταγωγές σε άλλες φυλακές και με τον διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με το αδίκημα που έχουν κάνει.

Ευελπιστώ ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε «ανάσες» μεταφέροντας κρατούμενους σε Καταστήματα Κράτησης που έχουν κενές θέσεις.

Μόλις τελειώσει το lockdown θα συνεχίσουμε τις μεταγωγές βαρυποινιτών από την Πάτρα σε άλλες φυλακές. Και να ξέρετε, έχουμε συνεχή επικοινωνία με τη διεύθυνση των φυλακών για μεταγωγές κρατουμένων.

Είναι η πρώτη φορά που η Γενική Γραμματεία έχει εκπονήσει ένα οργανωμένο σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών κατασκευάζοντας νέες ή βελτιώνοντας τις υπάρχουσες.

Θα ήθελα επίσης να σας αποκαλύψω ότι στην Πάτρα θα δημιουργηθεί δομή ΕΠΑΝΟΔΟΣ για την κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων, μια δομή που θα καλύψει όλες τις φυλακές της Πελοποννήσου και θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς για τη μετασωφρονιστική πολιτική που υλοποιούμε.

Όπως γνωρίζετε οι συνδικαλιστές της τοπικής ΕΛΑΣ, έχουν εκφράσει κατ΄ επανάληψη την ικανοποίηση του αιτήματος απεμπλοκής τους από  τις μεταγωγές κρατουμένων προς νοσοκομεία και δικαστήρια. Οι εξωτερικοί φρουροί αντιτείνουν πως δεν μπορούν να επιφορτιστούν και με αυτή την αρμοδιότητα, ελλείψει προσωπικού. Υπάρχει μέριμνα για προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά στην υπηρεσία εξωτερικής φύλαξης του Αγίου Στεφάνου; και εάν πότε προσδιορίζεται χρονικά;

Το γνωρίζουμε το πρόβλημα. Υπάρχει στο παρελθόν ΦΕΚ το οποίο προβλέπει ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, τις μεταγωγές τις διενεργούν αστυνομικοί. Με την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εξωτερικών φρουρών θα είμαστε σε θέση να απεμπλέξουμε την ελληνική αστυνομία από αυτό το έργο. Εχω δεσμευτεί προσωρινά σε συναντήσεις που είχα, για την απεμπλοκή των αστυνομικών από τις μεταγωγές.

Δεσμεύομαι ότι μόλις ξεμπλοκάρουν οι προσλήψεις το Κ.Κ. Πάτρας θα ενισχυθεί περαιτέρω με το απαραίτητο προσωπικό.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων, ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο, που θα αναλάβει το έργο στο Κατάστημα Κράτησης της Πάτρας. Που βρίσκεται η διαδικασία, πότε αρχίζουν οι εργασίες και τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τις φυλακές; Μπορούμε να μιλάμε πλέον για μετατροπή των φυλακών σε «υψίστης ασφαλείας» στην Πάτρα;

Εχει οριστεί ο προσωρινός ανάδοχος του έργου αναβάθμισης του Καταστήματος κι εκκρεμούν οι ενστάσεις. Βασικός στόχος για την Πάτρα είναι να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία αλλά και η εξωτερική φρουρά να μπορεί να βγει έξω από τις φυλακές.

Η Πάτρα είναι ήδη φυλακή υψίστης ασφαλείας και όλα τα συστήματα λειτουργίας της είναι ηλεκτρονικά, όμως, με τις κατάλληλες ενέργειες για βελτίωση των υποδομών μπορεί να καταστεί μια υποδειγματική φυλακή.