Κοινωνική έκρηξη, αν δεν βρεθεί λύση.

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Το άρθρο της Σοφίας Νικολάου στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ του Σαββάτου 06-05-2017 με τίτλο “Κοινωνική έκρηξη, αν δεν βρεθεί λύση”.

Είναι δεδομένο πως οι οφειλές προς το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώνονται. Πρέπει, δηλαδή, ο εκάστοτε οφειλέτης να τακτοποιεί τις εκκρεμότητές του έναντι του κράτους, καθώς, μέσω των χρημάτων αυτών το τελευταίο αποπληρώνει τις δικές του υποχρεώσεις. Επιπροσθέτως, το κράτος οφείλει να εγκαθιδρύει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υποχρεώσει τον κακοπληρωτή να πληρώσει.

Είναι, όμως, δεδομένο ότι θα πρέπει να υφίσταται κάποιου είδους μέριμνα, ειδικά όταν πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις αδικίας. Ο ισοπεδωτικός νόμος, που «υπενθύμισε» η εξίσου ισοπεδωτική εγκύκλιος Πιτσιλή, επιτρέπει στη φορολογική διοίκηση να βγάλει στο σφυρί όποιο ακίνητο βρει, αρκεί ο ιδιοκτήτης του να χρωστάει στο κράτος. Αυτό είναι το δόγμα και δεν επιδέχεται ερμηνείας.

Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας από οιοδήποτε πλειστηριασμό, είτε αυτός προέρχεται από τραπεζικό, είτε από φορέα του Δημοσίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, τα οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μία άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη. Ακόμα, όμως, κι αν δεν δύναται να υπάρξει συλλήβδην ρύθμιση για άπασες τις περιπτώσεις, έχει τη δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση να «ελαστικοποιήσει» τη νομοθεσία, απαγορεύοντας έστω για κάποια ποσά ή για κάποιες περιπτώσεις τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο για ένα κράτος δικαίου να επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στις ενέργειες δικαστών, προκειμένου να αποκαταστήσει τις αδικίες που προκαλούν οι νομοθετικές του παρεμβάσεις.

Πηγή: Ημερησία