Ολες οι δράσεις για την κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νέων ενηλίκων κρατουμένων

Category: Εκδηλώσεις

H ομιλία μου σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Νάτσιου, με θέμα την κοινωνική επανένταξη αποφυλακισθέντων, κυρίως των ανήλικων και νέων κρατουμένων.

«Ευχαριστώ τη Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας για την τιμή που μου κάνει να μιλήσω για ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κοινωνία και την Πολιτεία.

Μιλώ για την κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων και ειδικά των νεαρών κρατουμένων (ανηλίκων ή νεαρών ενηλίκων) που εκτίουν την ποινή τους και στη συνέχεια πρέπει να βρουν ξανά τη θέση τους στον κόσμο.

Στην πλειοψηφία τους οι αποφυλακισμένοι είναι άποροι ή βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, έχουν αποκοπεί από τον επαγγελματικό χώρο και πολλές φορές από την ίδια την οικογένειά τους.

Χρειάζονται μια ευκαιρία προκειμένου η επανένταξή τους να γίνει ομαλά και να σπάσουμε όλοι μαζί τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί.

Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί κατά καιρούς ότι η ομαλή επανένταξη, μέσω της μετεξέλιξης της φυλακής σε σχολείο μόρφωσης και επιμόρφωσης, μπορεί να είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και επιθυμία κάθε κυβέρνησης, προσκρούει ωστόσο σε ιδεοληψίες. Προσκρούει ακόμη σε οικονομικά και εργασιακά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου η οικονομική κρίση και τα μνημόνια προκάλεσαν ένα ντόμινο προβλημάτων.

Ασφαλώς η κοινωνική επανένταξη, μέσω της μόρφωσης και επιμόρφωσης κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής, προσκρούει και σε εσωτερικά προβλήματα των φυλακών. Δεν κλείνουμε τα μάτια ούτε στον υπερπληθυσμό εντός των Καταστημάτων Κράτησης, ούτε στην πολυμορφία του ποινικού πληθυσμού, ούτε σε φαινόμενα διαφθοράς και ανομίας.

Εδραία αντίληψη, ωστόσο, της κυβέρνησης και ειδικά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως πολιτισμένη χώρα να αναπτύσσουμε προγράμματα κοινωνικής επανένταξης.

Προφανώς και οι πολιτικές πρόληψης εκδήλωσης της εγκληματικής συμπεριφοράς πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας. Πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας, στήριξη της οικογένειας, παρεμβάσεις στις γειτονιές ή ενίσχυση της Παιδείας. Από τη στιγμή, ωστόσο, που έχουμε 11.500 κρατούμενους, πολλοί εκ των οποίων είναι ανήλικοι, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την ομαλή επάνοδο όσων περισσότερων μπορούμε.

Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα διακηρύττει ότι: «Το σωφρονιστικό σύστημα θα περιλαμβάνει μεταχείριση των κρατουμένων της οποίας ουσιαστικός σκοπός θα είναι η βελτίωση και η κοινωνική τους αποκατάσταση». Επίσης οι Στοιχειώδεις Κανόνες ορίζουν ότι: «Η μεταχείριση των ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας ή σε άλλο, παρόμοιο μέτρο θα αποσκοπεί, όσο η διάρκεια της ποινής το επιτρέπει, στην ανάπτυξη της βούλησης και των ικανοτήτων τους που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν, μετά την αποφυλάκισή τους, με συμμόρφωση προς το νόμο και με δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Η εν λόγω μεταχείριση θα ενθαρρύνει τον αυτοσεβασμό τους και θα αναπτύξει το αίσθημα ευθύνης τους».

 

 

 

 

 

 

Επομένως, η κοινωνική επανένταξη δεν αποτελεί μόνον καθήκον της Πολιτείας αλλά θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Όλες οι πολιτικές που ακολουθούμε ως Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες κάθε κρατούμενου, τις δυσμενείς συνέπειες του εγκλεισμού αλλά και του στίγματος που ακολουθεί τους αποφυλακισμένους.

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές που θα συμβάλλουν καίρια στην κοινωνική επανένταξη.

Έχουν κατατεθεί κατά καιρούς προτάσεις όπως η πρόβλεψη για ειδικές ποσοστώσεις υπέρ των αποφυλακισμένων στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Ή ακόμη και η στήριξη συνεταιριστικών επιχειρήσεων αποφυλακισμένων ώστε να συμμετέχουν σε δημόσια έργα ή συμβάσεις. Υπάρχουν στην Ευρώπη σχετικά κείμενα που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα στο άρ. 10 πάρ. 3 ορίζει ότι «το σωφρονιστικό σύστημα θα καθορίζει τη μεταχείριση των κρατουμένων, η οποία πρέπει να έχει ως βασικό σκοπό την αναμόρφωσή τους και την κοινωνική τους αποκατάσταση».

Ειδικότερα για τους ανήλικους η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρ. 40 παρ. 1) ορίζει για τα παιδιά που έχουν έλθει σε σύγκρουση με το νόμο, το δικαίωμα σε μεταχείριση που να λαμβάνει, εκτός των άλλων, υπόψη της και την ανάγκη για επανένταξη του παιδιού στην κοινωνία.

Έχοντας ως βασική μας αρχή την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, την τήρηση του νόμου και της τάξης, την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, αλλά και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, έχουμε προβεί σε σειρά ενεργειών εντός των Καταστημάτων Κράτησης.

Δυστυχώς η πανδημία και τα αυστηρά μέτρα προστασίας που αναγκαζόμαστε να πάρουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία κρατουμένων και εργαζόμενων, κάποιες από τις δράσεις μας έχουν ανασταλεί.

Όμως, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης εντός των φυλακών και την μετασωφρονιστική μέριμνα που είναι υποχρέωσή μας.

 

Η Γενική Γραμματεία, τους τελευταίους 18 μήνες έχει αναπτύξει πολυδιάστατη δράση, όχι μόνο σε σχέση με τη σωφρονιστική κατεύθυνση ή την κοινωνική επανένταξη αλλά και αναφορικά με τη βελτίωση των δεξιοτήτων του φυλακτικού προσωπικού ώστε να αντεπεξέρχεται στα δύσκολα καθήκοντά του.

Πέραν, λοιπόν, της βελτίωσης των υποδομών, των συνθηκών διαβίωσης και της εκπαίδευσης του προσωπικού ώστε να είναι ομαλή η ζωή στα Καταστήματα Κράτησης, η Γενική Γραμματεία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και συνεχή θέληση να έχει ένα ασφαλές σωφρονιστικό σύστημα για τους ανήλικους και τους νεαρούς ενήλικες που κρατούνται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, να τους δίνει την ευκαιρία της μεταμέλειας, της επανόρθωσης και της επανόδου στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

 • Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου διαμένουν 125 νεαροί ενήλικοι έως 25 ετών,
 • Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα διαμένουν 278 νεαροί ενήλικοι έως 25 ετών,
 • Στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου διαμένουν 30 ανήλικα αγόρια και 4 νεαροί ενήλικοι έως 25 ετών,
 • Στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβα διαμένουν 3 ανήλικα κορίτσια και 23 νεαρές ενήλικες έως 25 ετών και
 • Στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου διαμένουν 14 ανήλικοι.
 • Στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας διαμένουν 36 ανήλικα αγόρια και 5 νεαροί ενήλικοι έως 25 ετών.

 

 

Συγκεντρωτικά στα ανωτέρω Καταστήματα Κράτησης και στο ΙΑΑΑ Βόλου κρατούνται 518 ανήλικα και νεαροί/ες ενήλικοι/ες

Ανά κατηγορία στα ανωτέρω Καταστήματα Κράτησης κρατούνται:

 

Αγόρια: 80

Νεαροί Ενήλικοι: 412

Κορίτσια: 3

Νεαρές Ενήλικες: 23

 

Αναλύοντας στη συνέχεια τις χώρες καταγωγής των 518 ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων, καταγράφονται τα ακόλουθα:

 

141 Ελλάδα, 27 Αλβανία, 12 Ιράκ, 4 Μαρόκο, 3 Παλαιστίνη, 2 Ιράν, 89 Αφγανιστάν, 1 Λίβανος, 2 Ισραήλ, 4 Γεωργία, 127 Πακιστάν, 5 Λιβύη, 7 Μολδαβία, 1 Ουζμπεκιστάν, 19 Αλγερία, 2 Ρουμανία, 3 Αίγυπτος, 44 Συρία, 1 Σερβία, 1 Βουλγαρία, 2 Ιταλία, 2 Καζακστάν, 1 Κονγκό, 1 Κουβέιτ, 4 Ουκρανία, 9 Σομαλία, 2 Τουρκία, 3 Αραβία, 1 Ολλανδία, 1 Βραζιλία

 

Αναλύοντας τα διαπραχθέντα αδικήματα των 518 ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων, καταγράφονται τα ακόλουθα:

 

Ανθρωποκτονία, Απόπειρα Ανθρωποκτονίας, Ληστεία, Κλοπή, Διακεκριμένη Κλοπή, Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Σύσταση Συμμορίας, Παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία, Εξύβριση, Αντίσταση, Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, Βιασμός, Απόπειρα βιασμού, Παράνομη είσοδο στη Χώρα, Βία κατά Υπαλλήλων, Εμπρησμός, Αρπαγή, Εκβίαση, Μεταφορά λαθρομεταναστών

Σε πολλές από τις ανωτέρω περιπτώσεις παρατηρείται η διάπραξη παραπάνω του ενός αδικήματος ανά κρατούμενο.

 

Εντός των ανωτέρω Σωφρονιστικών Καταστημάτων κρατούνται 98 κρατούμενοι με ιστορικό τοξικομανούς εκ των οποίων:

 

41: Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου

10: Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβα

32: Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

15: Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας

 

Σε πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ βρίσκονται 43 κρατούμενοι και συγκεκριμένα

3: Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβα

30: Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

10: Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας

Για τους υπόλοιπους σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα ένταξής τους σε συνεργασία πάντα με το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ και τον ΟΚΑΝΑ.

 

Καταγράφονται επίσης:

2 οροθετικοί στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας

και 22 κρατούμενοι με Ηπατίτιδα B και C εκ των οποίων:

4: Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου

12: Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβα

6: Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

Μέχρι και σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων που κρατούνται ανήλικα και νεαροί/ες ενήλικοι/ες.

Η προσπάθεια για να αποκτήσουν οι κρατούμενοι την κατάλληλη εκπαίδευση και επαγγελματικές δεξιότητες, είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Αλλά είναι μια σημαντική πρόκληση για την Γενική Γραμματεία.

Η εκπαίδευση που τους παρέχεται ξεκινά από το Δημοτικό και φτάνει μέχρι το Πανεπιστήμιο ή με σχολές στις οποίες μπορούν να αποκτήσουν μια τέχνη.

 

Για το λόγο αυτό, σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης και στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου που φιλοξενούνται ανήλικοι ή νεαροί ενήλικες καταγράφονται εκπαιδευτικές δομές (Σχολεία – Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας – Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ και ΕΑΠ., ως ακολούθως

 

 • Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου: ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ
 • Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΛΥΚΕΙΟ, ΔΙΕΚ μαγειρικής Τέχνης-chef, ΑΕΙ/ΤΕΙ, ΕΑΠ
 • Κ.Κ. Κορίνθου: ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΛΥΚΕΙΟ
 • Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θήβα: ΔΗΜΟΤΙΚΟ, Σ.Δ.Ε., ΛΥΚΕΙΟ (με κατ’ιδίαν), ΕΑΠ, ΑΕΙ
 • Ι.Α.Α.Α. Βόλου: ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ
 • Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

Ωστόσο, για τα Καταστήματα Κράτησης, όπου δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή η λειτουργία συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δομής, η φοίτηση πραγματοποιείται με τη μέθοδο των «κατ’ ιδίαν διδαχθέντων».

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας και τα συμβούλια φυλακής του κάθε Καταστήματος Κράτησης, συντονίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να προκύψει ένα εποικοδομητικό και ασφαλές δίκτυο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων, στο μέγιστο δυνατό αριθμό καταστημάτων κράτησης ανά την Χώρα.

Συνεχίζουμε τις συναντήσεις εργασίας με ακαδημαϊκούς φορείς, αναφορικά με τον σχεδιασμό ειδικών πρωτοκόλλων εκμάθησης Αγγλικής και ελληνικής γλώσσας σύντομης διάρκειας.

Δεν σταματούν οι συναντήσεις εργασίας με τους σύμβουλους-Συντονιστές και το διδακτικό προσωπικό που στελεχώνουν τα ανωτέρω Σωφρονιστικά Καταστήματα, με στόχο την ανάδειξη των σημαντικότερων προβλημάτων αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και την εξεύρεση άμεσων λύσεων.

Επίσης, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων αλλά και για την περαιτέρω επιμόρφωσή τους διενεργούνται ποικίλα εκπαιδευτικά, φιλανθρωπικά, συμβουλευτικά, θεραπευτικά, ψυχαγωγικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα όπως και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης με τη συνδρομή Δημοσίων, Ιδιωτικών Φορέων, Θρησκευτικών Οργανώσεων, Αθλητικών Συλλόγων και εθελοντών. Θα ήθελα να αναφέρω μερικά, όπως:

 

 • Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου:
 • Δημιουργική Γραφή, Φορέας: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 • Ρομποτική – Μετεωρολογία, Φορέας: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Ατομική Υγιεινή – Πρώτες ΒοήθειεςΦορέας: Ερυθρός Σταυρός
 • Στοματική υγεία – Ψυχική υγεία, Φορέας: Νοσοκομείο Βόλου
 • Πρόγραμμα άθλησης για όλους, Φορέας: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Εργαστήρι Γλώσσας και Πολιτισμού, Φορέας: ΕΠΑΝΟΔΟΣ
 • Εργαστήρι: Περιβάλλον και δημιουργική απασχόληση
 • Σεμινάριο: Ασφάλεια στο διαδίκτυο,
 • Σεμινάριο: Αθλητικοί αγώνες ποδοσφαίρου

 

 • Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα:
 • Εκπαιδευτικό σεμινάριο θεάτρου, Φορέας: Εθνικό Θέατρο
 • Ομάδα Συζήτησης Ηθικών Διλημμάτων, Φορέας: Α.Μ.Κ.Ε. «Πύλη Ελευθερίας»
 • Θεατρικό εργαστήρι, Φορέας: Εθελοντής
 • Ομαδικό συμβουλευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης, Φορέας: «ΚΕ.Θ.Ε.Α. στροφή»
 • Υποστηρικτικό εκπαιδευτικό εργαστήριο στις «Δεξιότητες Ζωής», Φορέας: ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ
 • Τέχνη και εικαστική έκφραση,
 • Σεμινάρια Τεχνικών αλουμινίου

Να τονίζω ότι τον περασμένο Οκτώβριο νεαροί μαθητές του ΕΚΚΝ Αυλώνα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον καθηγητή Σωτήρη ΤΣΙΟΔΡΑ σε σχολική εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή και να ακούσουν συμβουλές για την πανδημία COVID19

 

 • Κ.Κ. Κορίνθου:
 • Εκμάθηση μουσικών οργάνων
 • Θεατρολογία, Φορέας: Εθελοντής
 • Ψυχαγωγική δραστηριότητα(κλόουν – animater -εμψυχωτής παιδιών), Φορέας: Εθελόντρια

 

 • Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θήβα:
 • Θερινά σχολεία, Φορέας: Υπουργείο Παιδείας
 • Φροντίδα & υγιεινή προσώπου, Φορέας: ΟΑΕΔ
 • Oμάδα θεάτρου – έκφρασης συναισθημάτων – ανέβασμα παράστασης, Φορέας: Εθελοντής
 • Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Αδέσποτων Σκύλων, Φορέας: ΜΚΟ SAVE A GREEK STRAY
 • Πρόγραμμα εκμάθησης παροχής Πρώτων βοηθειών, Φορέας: Ερυθρός Σταυρός
 • Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, Φορέας: Ερυθρός Σταυρός
 • Σεμινάριο διαχείρισης κρίσεων,
 • Εκμάθηση Αγγλικής Γλώσσας,
 • Εργαστήριο ζωγραφικής,
 • Τέχνη και εικαστική έκφραση,
 • Εκμάθηση μουσικών οργάνων,
 • Λέσχη ανάγνωσης,
 • Σεμινάριο Ραπτικής

 

 • Ι.Α.Α.Α. Βόλου:
 • Εικαστικά – συμβουλευτικά προγράμματα, Φορέας: ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ
 • Εργαστήρι Ηχοληψίας – Μουσικής Τεχνολογίας, Φορέας: Εθελοντής
 • Εικαστικά – Ντεκουπάζ, Φορέας: Εθελοντές του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»
 • Αθλητικοί αγώνες ποδοσφαίρου

 

 • Ε. Α. Κ. Κ. Νέων Κασσαβέτειας:

 

 • Συμβουλευτικά προγράμματα, Φορέας: ΚΕΘΕΑ
 • Σεμινάρια ψυχικής υγείας, Φορέας: Νοσοκομείο Βόλου
 • Πρόγραμμα CospiRom (Ρομα), Φορέας: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Θεατρική Παιδεία, Φορέας: Επάνοδος
 • Παιδί και Αθλητισμός, Φορέας: Δήμος Βόλου
 • Εργαστήρια ζωγραφικής, κηπουρικής, ψηφιδωτού,
 • Εκμάθηση ελληνικής γλώσσας

 

 

Θα ήθελα να αναφέρω ανά τομέα τις δράσεις που έχουμε κάνει, αλλά και όσα προτιθέμεθα να κάνουμε.

 

Ως προς την εκπαίδευση κρατουμένων:

 

Δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού και η καραντίνα, «πάγωσε» και στα Καταστήματα Κράτησης την εκπαιδευτική διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε θέση να έχουμε ετοιμάσει εκπαιδευτικές δομές στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και σε 20 από τα 34 Καταστήματα Κράτησης.

Καταγράφονται δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στην Κασσαβέτεια, στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, στα Καταστήματα Κράτησης Γρεβενών, Ναυπλίου και Γυναικών Ελεώνα Θήβας και Κομοτηνής.

 

Λειτουργούν, υπό κανονικές συνθήκες, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε 13 Καταστήματα Κράτησης. Ο αριθμός των κρατουμένων που εγράφησαν για να εκπαιδευτούν στα Σχολεία αυτά κατά τη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020 ανερχόταν σε 595, με απόφοιτους 256.

 

Λειτουργούν Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε τρία Καταστήματα Κράτησης με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής κατάρτισης και την παροχή εφοδίων στους κρατούμενους για την κοινωνική τους επανένταξη (Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού 1, Νέων Αυλώνα και Κασσάνδρας).

Ειδικά για τα Καταστήματα Κράτησης που δεν διαθέτουν δομές εκπαίδευσης προσφέρθηκε η δυνατότητα κατ’ ιδίαν διδασκαλίας. Πέρυσι ο αριθμός των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων ανερχόταν σε 173, δώδεκα έλαβαν απολυτήριο τίτλο Γυμνασίου και 69 απολυτήριο Λυκείου ενώ φέτος ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 191.

 

Αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δίνουμε ευκαιρίες σε όσους κρατούμενους θέλουν να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια. Μέχρι τον Αύγουστο 2020 υπήρχαν 73 κρατούμενοι φοιτητές, εκ των οποίων οι 40 φοιτούν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Επίσης, το Σεπτέμβριο του 2020, πραγματοποιήθηκε η εγγραφή δέκα εννέα (19) κρατουμένων φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Σε όλους προσφέρθηκε η απρόσκοπτη, με βάση τις προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη και υποτροφίες χορηγούνται σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο για να ξεκινήσουν κρατούμενοι προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Είμαστε πάντα κοντά σε αυτούς που αποδεδειγμένα θέλουν να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους σπουδάζοντας και προετοιμάζοντας την επανένταξή τους στην κοινωνία. Παρέχουμε εκπαιδευτικές άδειες, υλικοτεχνική υποδομή για εξ αποστάσεως εκπαίδευση προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές στα ανώτατα εκπαιδευτικά και στα τεχνολογικά ιδρύματα.

Και το 2021 θα λειτουργήσουν σε 20 σωφρονιστικά καταστήματα δομές εκπαίδευσης ενώ έχει εγκριθεί η δημιουργία επιπρόσθετης ειδικότητας τεχνικού μαγειρικής – αρχιμάγειρα στα δύο Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Κορυδαλλού.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας ώστε να ανοίξουν νέες εκπαιδευτικές δομές σε Καταστήματα Κράτησης που δεν έχουν καθώς και επιπρόσθετες δομές εκεί που ήδη λειτουργούν, όπως π.χ. λειτουργία λυκειακές τάξεις στο Κέντρο Κράτησης Νέων του Βόλου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην επαγγελματική επιμόρφωση των κρατουμένων και βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία Επαγγελματικών Λυκείων για πρώτη φορά σε 2 καταστήματα κράτησης σε Ελεώνα Θηβών και Λάρισα. Αλλά και λειτουργία ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στον τομέα αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής στο κατάστημα κράτησης Κεντρικής Αποθήκης Υλικών Φυλακών.

Θα πρέπει εδώ να τονίσω ότι κάναμε τιτάνιες προσπάθειες προκειμένου μέσα στην καραντίνα να συνεχιστούν οι σπουδές των κρατουμένων μέσω τηλεργασίας που εφαρμόστηκε σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Δώσαμε όλα όσα χρειάζονταν οι κρατούμενοι για να μη μείνουν πίσω, όπως αίθουσα, ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάμερα παρακολούθησης μαθημάτων.

 

 

Η υγεία των κρατουμένων

Εκτιμώντας την ατομική αλλά και συλλογική υγεία ως υπέρτατο αγαθό και έχοντας υπόψη τα ζητήματα υγείας τα οποία παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα στον πληθυσμό των κρατουμένων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, προχωρήσαμε σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς. Σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε ειδικό ιατρικό πρωτόκολλο εκρίζωσης ιογενών νοσημάτων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των Ηπατίτιδων Β και C.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας και αναμένεται η ολοκλήρωσή του και στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων.

Αυτή τη στιγμή νοσούν 22 νεαροί κρατούμενοι. (Ασυμπτωματικοί)

Βρίσκεται υπό σχεδιασμό η εφαρμογή του από τις αρχές του 2021 και στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία μας στα θέματα των ανήλικων και νεαρών ενηλίκων που φιλοξενούνται στις σωφρονιστικές δομές της Χώρας.

 

Ψυχολογική Στήριξη

 

Ο εγκλεισμός είναι μια διαδικασία, κατά την διάρκεια της οποίας, ενδέχεται να δημιουργηθούν ψυχοπιεστικές συνθήκες τόσο για τους κρατούμενους, πόσο μάλιστα όταν βρίσκονται σε νεανική ή νεαρή ηλικία, όσο και για το προσωπικό. Ως εκ τούτου, η ψυχοκοινωνική ευμάρεια των ως άνω πληθυσμών είναι ένας ευαίσθητος τομέας, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί επαρκώς με κατάλληλες δράσεις, όπως η εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων και η διαρρύθμιση των εγκαταστάσεων, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να εξασφαλίζεται αφενός το βιοτικό επίπεδο των εμπλεκομένων και αφετέρου, η αποφυγή αρνητικών καταστάσεων.

Επιπρόσθετα, προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχοκοινωνική ευμάρεια ιδιαίτερα  στους ανήλικους και στους νεαρούς ενήλικους χορηγήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, με δωρεά, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, βιβλία και γραφική ύλη με στόχο τη δημιουργική απασχόλησή τους.

 

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαμόρφωση της υποδομής τόσο στους εξωτερικούς χώρους όσο και στους εσωτερικούς χώρους των Καταστημάτων Κράτησης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία βάσει του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίαΛαμβάνουμε σοβαρά το ενδεχόμενο παραμονής ανηλίκων ή νεαρών ενηλίκων στα Καταστήματα Κράτησης και μεριμνούμε ιδιαίτερα ώστε η πρόσβαση, η παραμονή και η διαβίωσή τους να επιτυγχάνεται εύκολα και ανεμπόδιστα παρέχοντας τουλάχιστον ισότιμες συνθήκες σε όλους.

 Για το λόγο αυτό υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης αποκλειστικά για το σωφρονιστικό προσωπικό και τους εξωτερικούς φρουρούς.

Η τηλεφωνική γραμμή 10205 τέθηκε σε λειτουργία ήδη από τον περασμένο Ιούλιο επί εικοσιτετράωρου βάσεως. Δημιουργήθηκε προκειμένου να παρέχει στο προσωπικό ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτικές ψυχολογίας για θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα στα καταστήματα κράτησης.

 

Ακαδημία Γονέων

 

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω και την πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για την ανάπτυξη της δράσης που ονομάζουμε «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ» και η πιλοτική εφαρμογή της έχει αρχίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Η συγκεκριμένη δράση στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS, στο πλαίσιο της επικείμενης ενεργοποίησης ως χρηματοδοτούμενο έργο με την ονομασία N.E.S.T.O.R. και πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο επιχειρεί να ενισχύσει το γονεϊκό ρόλο των κρατουμένων μέσω της πιλοτικής δημιουργίας και λειτουργίας ενός εθνικού δικτύου 30 σχολών γονέων σε 20 Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή επανένταξη των κρατούμενων – γονέων στις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του έργου έχει στόχο να εκπαιδεύει τους γονείς κρατούμενους αλλά και τους γονείς όσων ανήλικων ή νεαρών ενήλικων βρίσκονται έγκλειστοι εντός των καταστημάτων κράτησης ή του Ιδρύματος Αγωγής Αρρένων Βόλου.

Πρόκειται για πολύ σημαντική πρωτοβουλία μας διότι πιστεύουμε ότι μέσω της ενίσχυσης του θεσμού της οικογένειας, το εν λόγω πρωτόκολλο εκπαίδευσης κρατουμένων σε γονικές δεξιότητες στοχεύει αφενός στην επίτευξη του σωφρονισμού, αφετέρου στην βελτίωση της ψυχοκοινωνικής ευμάρειας των κρατουμένων και των οικογενειών τους.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος περιλαμβάνει την εκπαίδευση επιστημονικού προσωπικού όλων των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας και ως εκ τούτου, η εφαρμογή του δύναται να καθιερωθεί αυτοδύναμα, καθώς και σε μόνιμη βάση, στο σύνολο των Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

Περεταίρω, το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, ενώ ταυτόχρονα, θα εκδοθούν ειδικοί εκπαιδευτικοί οδηγοί, τόσο για τους κρατούμενους γονείς, όσο και για τους επιστήμονες των Καταστημάτων Κράτησης οι οποίοι θα εφαρμόζουν την εκπαίδευση.

 

Βοήθεια για δουλειές

Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής και αγροτικής επιμόρφωσης για τους κρατούμενους των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης. Και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προκειμένου εκεί οι κρατούμενοι να εργαστούν και να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή.

Συνεχίζουμε τέλος να ενισχύουμε εργαστήρια ρομποτικής, αστρονομίας, εκμάθησης ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, δημιουργικής γραφής, ρεφλεξολογίας, επαγγελματικού προσανατολισμού, μετεωρολογίας, αρχαιοτήτων, διαμεσολάβησης – διαπραγμάτευσης και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Αλλά επιμένουμε να δίνουμε δυνατότητες στους κρατούμενους να εκπαιδεύονται σε προγράμματα εκμάθησης ξυλουργικής, επεξεργασίας αλουμινίου, ραπτικής, γυψοτεχνίας, κηπουρικής, κεραμικής, φροντίδας υγιεινής προσώπου, πλέξης και ύφανσης, κατασκευής επιγραφών, αγγειοπλαστικής, σαπωνοποιίας και παραγωγής οργανικού λιπάσματος. Σε κάθε κατάστημα κράτησης στήνουμε τέτοια προγράμματα που θα δώσουν στους κρατούμενους την ευκαιρία να μάθουν πολλά που θα τους χρησιμεύσουν για να βρουν δουλειές.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, υλοποιούμε αθλητικά προγράμματα, όπως Άθληση για Όλους, αλλά και εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χειροτεχνίας και πυρογραφίας.

Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι κρατούμενοι λαμβάνουν μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και αθλητικούς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω την ενίσχυση του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου. Με τα καταστήματα κράτησης να βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας, οδηγηθήκαμε στην υλοποίηση σε 32 φυλακές του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου ώστε οι κρατούμενοι να έρχονται σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

 

Μετασωφρονιστική μέριμνα και κοινωνική επανένταξη

 

Μεγάλο βάρος δίνουμε στη μετά τη φυλακή ζωή για τους κρατούμενους. Πώς θα τους βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους, πώς θα στηρίξουμε όσους θέλουν να αφήσουν πίσω τους την παραβατική συμπεριφορά.

Το ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό επίσημο φορέα μετασωφρονιστικής μέριμνας που δημιουργήθηκε στη χώρα μας.

Σκοπός του είναι η επαγγελματική κατάρτιση, αποκατάσταση, οικονομική συμπαράσταση,  προετοιμασία και  προώθηση της εν γένει κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των ανηλίκων και των νεαρών ενηλίκων στα Καταστήματα, υλοποιώντας εκπαιδευτικά, επιμορφωτικά, συμβουλευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα που στοχεύουν στην ομαλή επανένταξη τους στην ελεύθερη κοινωνία. Η δράση της ΕΠΑΝΟΔΟΥ συνεχίζεται και μετά την αποφυλάκισή τους εξασφαλίζοντας προσωρινή φιλοξενία και σίτιση και κάλυψη των άμεσων αναγκών τους. Ταυτόχρονα ενημερώνει και ευαισθητοποιεί εργοδότες και επιχειρήσεις, ενθαρρύνει την κατά προτεραιότητα πρόσληψη αποφυλακιζομένων, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν εμπλοκή με το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης και, ειδικότερα, οι ανήλικοι παραβάτες.

Σήμερα λειτουργεί μόνο μία δομή μετασωφρονιστικής μέριμνας, η ΕΠΑΝΟΔΟΣ, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και επικουρεί 700 αποφυλακισθέντες.

Με τη πρόσφατη ψήφιση του Νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις» αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ ενισχύεται θεσμικά, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις από 12 σε 23 (αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, τις θέσεις κλάδου ΠΕ Διοικητικών και τις θέσεις κλάδου ΔΕ Διοικητικών) και νομοθετείται η λειτουργία παραρτημάτων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στην έδρα κάθε Καταστήματος Κράτησης.

Η αρχή της διεύρυνσης ξεκινάει από τη πόλη του Βόλου, όπου εδρεύει το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου αλλά και το Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου, όπου λόγω του Covid19 και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, έχει καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας του. Μάλιστα, στην προσπάθεια άμεσης ενίσχυσης της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στο πλαίσιο ειδικής μέριμνας και ευαισθητοποίησης για τους ανήλικους και νεαρούς ενήλικες, αποσπώνται κοινωνικοί λειτουργοί στο παράρτημα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στο Βόλο,  ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός της μετασωφρονιστικής μέριμνας λόγω και της σύνδεσης του παραρτήματος με τις οικείες δομές του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.

Παράλληλα, σε κάθε Κατάστημα Κράτησης σχεδιάζεται, επίσης, η λειτουργία γραφείων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ με τον ορισμό ενός συνδέσμου από το υπάρχον προσωπικό, ο οποίος θα συνεργάζεται με τα στελέχη της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Έναρξη λειτουργίας γραφείου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ έχει πραγματοποιηθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σωφρονιστική Ακαδημία

Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Γενικής Γραμματείας, είναι η δημιουργία μόνιμης σχολής εκπαίδευσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα. Μια σχολή η οποία θα εγκαινιαστεί σε λίγες ημέρες και είμαι ιδιαίτερα περήφανη γι’ αυτό.

Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού των σωφρονιστικών ιδρυμάτων δημιουργώντας μόνιμη εκπαιδευτική δομή καθώς και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών βασικής εκπαίδευσης, στα πρότυπα μίας σύγχρονης σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής. Μία από τις θεματικές ενότητες του προγράμματος σπουδών που βρίσκεται υπό επεξεργασία είναι η εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με την διαχείριση ανηλίκων, νεαρών ατόμων και εφήβων, τους τρόπους προσέγγισης και καλύτερης επικοινωνίας.

Μέχρι πρότινος, οι σχολές εκπαίδευσης, στον Κορυδαλλό, την Κομοτηνή και αλλού, δεν βρίσκονταν σε σταθερή τοποθεσία, δεν υπήρχαν κατάλληλες εγκαταστάσεις για την ασφαλή λειτουργία τους, τη διδασκαλία, μελέτη, σίτιση και κοιτωνισμό των υπαλλήλων. Συχνά μάλιστα βρίσκονταν κοντά σε άλλες δομές, όπως το κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο, τόσο την διαδικασία της εκπαίδευσης όσο και της ασφάλεια όλων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, από το 2018 είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία μόνιμης σχολής η οποία ουδέποτε λειτούργησε.

Τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να την εγκαινιάσουμε στον Κατάστημα Κράτησης Ελαιώνα. Βρήκαμε το κτίριο της εκπαιδευτικής δομής, που είναι δυναμικότητας 50 ατόμων με ταυτόχρονο κοιτωνισμό. Το κτίριο διαθέτει δύο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα σίτισης, εγκαταστάσεις υγιεινής, χώρους εκγύμνασης, βιβλιοθήκη με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Η σχολή εκπαίδευσης θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς για την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και εργαστηρίων με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος. Και με βασική στόχευση στη διαχείριση των ανήλικων και νέων κρατουμένων που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με περισσότερη ευαισθησία και προσοχή.

Περαιτέρω, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την εφαρμογή ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων για σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σε θεματικές ενότητες οι οποίες άπτονται των σύγχρονων αναγκών του σωφρονιστικού συστήματος.

 • Υλοποιούνται διαδικτυακά σεμινάρια από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων του Ευρωπαϊκού Έργου «INTEGRA», με τίτλο: «Ενίσχυση των Φορέων Επιβολής του Νόμου για την Αναγνώριση και Καταπολέμηση της Ριζοσπαστικοποίησης και του Εξτρεμισμού/ Μοντέλο Καθοδήγησης».
 • Υλοποιούνται εστιασμένες διαδικτυακές συνεντεύξεις από Ειδικό Εμπειρογνώμονα στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «B-COMPETENT» με τίτλο «Βελτίωση Ικανοτήτων του Σωφρονιστικού Προσωπικού στην Ευρώπη».
 • Υλοποιούνται σε πόλεις έδρας των Καταστημάτων Κράτησης σεμινάρια του ΙΝΕΠμε τίτλο «Ο ρόλος του προσωπικού των Φυλακών στη Μεταχείριση & Επανένταξη των Κρατουμένων», με προσωρινή αναστολή λόγω περιοριστικών μέτρων του Covid19
 • Υλοποιούνται σεμινάρια Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών (Trainthetrainers)για τη Πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης (Profiling), στο πλαίσιο προγράμματος της Τεχνικής Υποστήριξης για τη Μεταρρύθμιση του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος

 

Η κοινωνική επανένταξη ιδιαίτερα, τονίζω των ανηλίκων, όπως προανέφερα δεν αποτελεί μόνον καθήκον της Πολιτείας αλλά θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Αυτό πρέπει να υπηρετούμε όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης.

Και θα ήταν μεγάλη χαρά μου να συνεργαστούμε ώστε να προσφέρουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.

Μια αντεγκληματική πολιτική ασφαλώς πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της πρόληψης ώστε να μην γίνονται εγκλήματα. Όμως, η κοινωνική επανένταξη, μέσω των προγραμμάτων που λαμβάνουν χώρα στα Καταστήματα Κράτησης θα συμβάλλει στη μείωση της υποτροπής.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι σχεδόν το 80% των αποφυλακισμένων συνεχίζουν με κάποιο τρόπο την παραβατική συμπεριφορά.

Αυτή την αλυσίδα πρέπει να σπάσουμε. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφυλακισμένοι να μείνουν στην κοινωνία και να μην επιστρέψουν σε κάποιο κελί.

Με τον τρόπο αυτό αφενός μπορούμε να λύσουμε μερικώς το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών. Και αφετέρου πρέπει να ξέρουμε ότι το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας αποτυχημένης επανένταξης είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος της φυλακής.

Θα διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια και θα επιδιώξουμε να έχουμε περισσότερους ανθρώπους μαζί μας για να κάνουμε τα Καταστήματα Κράτησης πιο ανθρώπινα και πραγματικά να δώσουμε την δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας».