Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C στα Καταστήματα Κράτησης

Category: Εκδηλώσεις

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση για να συμμετάσχω στο e-Summit: «Εξάλειψη της Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα του 2021». Καθώς οι κρατούμενοι και οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Κράτησης είναι ευάλωτοι σε ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για screening, αιμοληψίες και εφαρμογή των κατάλληλων θεραπευτικών πρωτοκόλλων προκειμένου να εκριζώσουμε την αρρώστια.

Παράλληλα, έχουμε υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύλλογο Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» για την βέλτιστη υλοποίηση του προγράμματος.

Στην υγεία των κρατουμένων και εργαζόμενων είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης στα Καταστήματα Κράτησης.

Ως Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά το πρόβλημα μέσα στα Καταστήματα Κράτησης. Τόσο οι κρατούμενοι όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σε ό,τι αφορά τα μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η ηπατίτιδα C, η ηπατίτιδα Β, ο HIV, η φυματίωση.

Για το λόγο αυτό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το πρόβλημα μέσα στα Καταστήματα Κράτησης αλλά και να συμβάλουμε στην εξάλειψη της ασθένειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεσμεύτηκε για την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.

Οι ιογενείς ηπατίτιδες – μεταξύ των οποίων και η ηπατίτιδα C ‐ αποτελούν σοβαρό πρόβλημαδημόσιας  υγείας  παγκοσμίως,  καθώς  έχουν  υψηλή  νοσηρότητα  και  θνητότητα.

Υπολογίζεται ότι οι νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα για το έτος 2020-2021 θα φτάσουν τις 4.800 ενώ προβλέπεται ότι για το 2022-2023 θα καταγράψουμε 6.130 διαγνώσεις και την επόμενη χρονιά 5.300 διαγνώσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα οφείλουμε να δώσουμε, βεβαίως, στα Καταστήματα Κράτησης στα οποία διαβιούν περισσότεροι από 15 χιλιάδες κρατούμενοι κι εργαζόμενοι.

Η Γενική Γραμματεία έχει προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να εξαλείψουμε και να αφήσουμε έξω από τα Καταστήματα Κράτησης την ηπατίτιδα.

Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία και τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν εγκαταλείπουμε ούτε στιγμή τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Προς επίρρωσιν των προσπαθειών που κάνουμε, πολύ πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου, υπογράψαμε Μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύλλογο Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Σκοπός του Μνημονίου είναι ο από κοινού σχεδιασμός και η εφαρμογή ιατρικού πρωτοκόλλου εκρίζωσης ιογενών νοσημάτων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας.

Προτού φτάσουμε, όμως, στην υπογραφή του Μνημονίου έχουμε προχωρήσει σε δράσεις που στόχο έχουν την βέλτιστη διαχείριση τέτοιων περιστατικών στα Καταστήματα Κράτησης.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι:

·         Στις 2 Φεβρουαρίου 2020 διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας, επιστημονική ημερίδα από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) με θέμα τις ιογενείς ηπατίτιδες.

·         Στις 2 Μαρτίου 2020 εξασφαλίστηκαν για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου: Ιατρικό προσωπικό,  ιατρικός εξοπλισμός,  εργαστήρια αναφοράς.

·         Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο την υλοποίηση της δράσης από το Κατάστημα Κράτησης Λάρισας και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, το screening, καθώς εξετάστηκαν 299 άτομα.

·         Τον Αύγουστο του 2020 προγραμματίστηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος στο Κ.Κ. Λάρισας το οποίο περιελάμβανε την αιμοληψία ατόμων τα οποία βρέθηκαν θετικά.

·         Τον Σεπτέμβριο του 2020 τέθηκαν οι βάσεις για να επεκταθεί το πρόγραμμα και στο Κ.Κ. Τρικάλων. Μάλιστα, στις 29 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η 1η φάση (screening) του προγράμματος στο Κ.Κ Τρικάλων. Στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των κρατουμένων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, προσφέρθηκαν τηλεκάρτες ως μορφή κινήτρου, ενώ, το screening ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

·         Τον Οκτώβριο του 2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αιμοληψιών στο Κ.Κ. Λάρισας και ξεκίνησε η διαδικασία εύρεσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων για 45 κρατούμενους νοσούντες από Ηπατίτιδα C.

·         Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του προγράμματος στο Κ.Κ. Τρικάλων με την αιμοληψία κι όπως αποδείχθηκε, η προσφορά τηλεκαρτών, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των κρατουμένων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, λειτουργεί ενθαρρυντικά αφού παρατηρήθηκε μείωση της αποχής από το πρόγραμμα.

·         Τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξε διακοπή του προγράμματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κωρονοιού, ωστόσο, τον Ιανουάριο προχωρήσαμε στην επανεκκίνηση του προγράμματος στα Καταστήματα Κράτησης Λάρισας και Τρικάλων.

 

Σταθμός στις προσπάθειες που κάνουμε, και που οδήγησε στην υπογραφή του Μνημονίου, είναι η συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκρ την 1η Μαρτίου 2021. Η συνάντηση έγινε μεταξύ του του Δ.Σ. του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής κατά την οποία παρουσιάστηκε το νέο εγκεκριμένο επιχορηγούμενο πρόγραμμα «HealthWithoutBarries» με φορείς υλοποίησης το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Στόχοι του προγράμματος είναι:

 

·         Η ανάδειξη της αξίας του θεμελιώδους δικαιώματος των κρατουμένων στην υγεία.

·         Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασής τους σε διάγνωση και θεραπεία.

·          Η εξάλειψη του στίγματος, των διακρίσεων και του αποκλεισμού κρατουμένων με λοιμώδη νοσήματα, όπως οι ηπατίτιδες και ο HIV.

·         Η επίσημη καταγραφή των εμποδίων πρόσβασης στην υγεία που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα.

·         Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των «Συλλόγων» με την “Γενική Γραμματεία” και τις Διοικήσεις των φυλακών για θέσπιση αλλαγών που συμβάλλουν στους σκοπούς του έργου.

·         Η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση κρατουμένων και εργαζομένων εντός των καταστημάτων για την καταπολέμηση φαινομένων στίγματος και αποκλεισμών που εδράζονται σε ζητήματα υγείας.

·         Η παρουσίαση και ανάδειξη των συμπερασμάτων του έργου μέσω διεξαγωγής ημερίδας και συνεργασίας με Μ.Μ.Ε.

 

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι εδώ για να προσφέρει οτιδήποτε χρειάζονται οι επίσημοι φορείς προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ασθενών στα Καταστήματα Κράτησης και να ξεκινήσει η εφαρμογή των κατάλληλων θεραπειών.

Η εξαφάνιση της ηπατίτιδας C από τα Καταστήματα Κράτησης είναι ο βασικός μας στόχος. Για εμάς προέχει η προστασία της υγείας κρατουμένων και εργαζόμενων και κατ’ επέκταση η προστασία της δημόσιας υγείας.