Σημαντικό έργο που προχωρά ταχύτατα το Κατάστημα Κράτησης «Κρήτη 2»

Category: Εκδηλώσεις

Με ταχύτατες διαδικασίες, κι εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, προχωρά η κατασκευή του Καταστήματος Κράτησης «Κρήτη 2», στη θέση Κουρούνες, στη Νεάπολη του νομού Λασιθίου.

Πρόκειται για ένα Σωφρονιστικό Κατάστημα δυναμικότητας 600 κρατουμένων που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση των φυλακών σε όλη την Ελλάδα.

Το εργοτάξιο επισκέφτηκαν την Παρασκευή 23 Απριλίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, μαζί με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου, παρουσία και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτή Λασιθίου, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Τους υποδέχτηκαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος κ. Αντώνιος Ρουτζάκης και ο Διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμανουήλ Καζαμίας.

Κατά την επίσκεψή τους ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών και όπως τονίστηκε, το καλοκαίρι του 2022 το Κατάστημα Κράτησης θα παραδοθεί προς χρήση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Οικονόμου στη σωφρονιστική πολιτική που ασκείται και σε ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή νέων Καταστημάτων Κράτησης και σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου, στις δηλώσεις της ανέφερε:

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη χάραξη μιας νέας σωφρονιστικής πολιτικής στη χώρα, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης. Και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός οργανωμένου σχεδίου το οποίο οδηγεί στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης κρατουμένων και εργαζόμενων, μέσω της κατασκευής νέων Καταστημάτων ή της ανακαίνισης των υπαρχόντων.

 

 

Στην περίπτωση του Κρήτη ΙΙ παραλάβαμε στην κυριολεξία ένα χάος. Το έργο είχε αποφασιστεί να γίνει από το 2003 και η άδεια δόμησης εκδόθηκε το 2008.

Αβελτηρίες της διοίκησης, αλλά και πολλά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ανάδοχες εταιρείες οδήγησαν στη μεγάλη καθυστέρηση των εργασιών.

Φτάσαμε στο 2017 όπου με ευθύνη της τότε κυβέρνησης τα έργα πάγωσαν είτε γιατί αποφασίστηκε η περικοπή των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε γιατί κάποιοι είχαν διαφορετική κατεύθυνση ως προς το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Η σημερινή Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής κινήθηκε άμεσα και εντός ολίγων μηνών κατάφερε να ξεμπλοκάρει τα έργα στο Κατάστημα Κράτησης.

18 χρόνια μετά από την πρώτη απόφαση για το έργο, είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να βλέπουμε ότι οι εργασίες είναι πυρετώδεις και το καλοκαίρι του 2022 το νέο Κατάστημα Κράτησης θα παραδοθεί.

Πρόκειται για ένα έργο σπουδαίας σημασίας, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για όλη την Ελλάδα καθώς το σωφρονιστικό σύστημα θα ενισχυθεί με επιπλέον 600 θέσεις κρατουμένων.

Θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι με αυτό το Κατάστημα ουσιαστικά θα μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών καθώς σήμερα εκτιμάται ότι οι υπεράριθμοι κρατούμενοι είναι περίπου 650.