ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ προς Έλληνες Αμερικής: Ελάτε να επενδύσετε! Εμπιστευθείτε την Ελλάδα! Εμπιστευθείτε την ΝΔ

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Η Σοφία Νικολάου, ίσως είναι η μόνη που ξεχώρισε το διάστημα του προεκλογικού αγώνα στην Ελλάδα εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η προεκλογική της εκστρατεία είχε έντονο άρωμα από ΗΠΑ αφού την κεντρική ευθύνη έχει αναλάβει ένας δικός ομογενής ο George Gigicos! Μια ήπια χαμηλών τόνων προεκλογική εκστρατεία όπως χαμηλών τόνων και η ίδια η κ. Νικολάου. Προσαρμοσμένη πλήρως σε καθαρά αμερικάνικο style ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες του ανθρώπου που έφερε τον Donald Trumb στην εξουσία με μια καμπάνια γεμάτη ένταση και πάθος! 

Η ίδια η κ. Νικολάου όλο αυτό το διάστημα ξεχώρισε για την αρθρογραφία της για το ζήτημα των Σκοπίων ενώ διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες εργάστηκε αθόρυβα προσφέροντας επί της ουσίας υποστήριξη στην εθνική υπόθεση με το ζήτημα της συμφωνίας με τα σκόπια. Είναι από τις προσωπικότητες που εγκαίρως διέβλεψε και περιέγραψε σε νομικό επίπεδο στην Ελλάδα τους λόγους ακυρώτητας της εν λόγω συμφωνίας με το γειτονικό κράτος. Ας δούμε τι μας είπε σε μια τετ α τετ συζήτηση που είχαμε μαζί της λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί όλους εμάς τους απόδημους που αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε μια περιουσία  για να επιστρέψουμε στην πατρίδα και να ασκήσουμε το νόμιμο εκλογικό μας δικαίωμα. Σκέφτεστε να αλλάξετε αυτή την παθογένεια που ταλαιπωρεί χιλιάδες ψηφοφόρους τη στιγμή που όλοι παραδέχεστε ότι καμία ψήφος δεν περισσεύει;

Η ιδιότυπη στέρηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων Ελλήνων πρέπει να τελειώσει. Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι δικαίωμα τους, δεν τους κάνουμε χάρη και αυτό φυσικά και το αναγνωρίζουμε στη ΝΔ, γι’ αυτό και έχουμε φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Είναι παράλογο να δεχόμαστε την ψήφο τους μόνο αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα για μια-δύο μέρες και να τους αρνούμαστε να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρει συχνά το τελευταίο διάστημα το πόσο πολύ ενδιαφέρονται Αμερικάνοι επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά φοβούνται. Πώς σκέφτεστε να διευκολύνετε τέτοιες πρωτοβουλίες;

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού την επομένη των εκλογών θα είναι ένα εμπροσθοβαρές οικονομικό πρόγραμμα, με κεντρικό άξονα τη μείωση των εισφορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις επιχειρήσεις – εγχώριες και ξένες – προκειμένου να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στη χώρα μας και να επενδυθούν με τρόπο αναπτυξιακό, Σχεδιάζουμε σαρωτικές αλλαγές για την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη μείωση των φόρων και την έκρηξη των επενδύσεων, που φέρνουν καινούργιες δουλειές. Δηλαδή περισσότερους και καλύτερους μισθούς, που τονώνουν την κατανάλωση. Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, να δώσουμε ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να μη συνεχιστεί η κατάρρευση των επενδύσεων. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει ότι από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης θα υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις για να ξεκολλήσει η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, ώστε να υπάρξει κίνητρο για εγχώριους, αλλά και ξένους επενδυτές οι οποίοι και θα δουν στην πράξη την φιλοεπενδυτική στάση της ΝΔ.

Προσωπικά εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε στην ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού κλίματος;

Θα ήταν ανεδαφικό να ελπίζει κανείς ότι έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί που θα αλλάξει τα πράγματα από την επομένη των εκλογών και ότι ξαφνικά θα ανοίξει ο ασκός της ανάπτυξης. Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι ότι από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση και κυρίως την ικανότητα να θέσει τα θεμέλια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, με βασικό πυλώνα τη μείωση της εισφορολογικής επιβάρυνσης και τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης όχι μονάχα σε επίπεδο κυβερνητικό αλλά και σε επίπεδο σταθερού φορολογικού συστήματος και φορολογικής δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για τις οποίες ενδιαφέρονται Αμερικανοί επενδυτές. Ήδη έχω συναντηθεί με αρκετούς από αυτούς, οι οποίοι περιμένουν την επόμενη μέρα και τη διαμόρφωση του νέου επενδυτικού κλίματος.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια αργοκίνητη δικαιοσύνη και πολλοί επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν φοβούμενο το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Θα αλλάξει ποτέ αυτό;

Εάν θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό τμήμα στα Δικαστήρια, με εξειδικευμένους και έμπειρους Δικαστές στα ζητήματα επίλυσης τέτοιων διαφορών, με κλειστές προθεσμίες, όχι μονάχα στην κατάθεση των ενδίκων μέσων, αλλά και στην έκδοση αποφάσεων. Και πάντα, παράλληλα με την προσπάθεια ανάπτυξης εξωδικαστικών μορφών επίλυσης των διαφορών. Μέχρι τώρα επικρατούσε ένα πολύ αρνητικό κλίμα στον επενδυτικό τομέα με τους κυβερνώντες να αντιμετωπίζουν σχεδόν ως εχθρούς τους επίδοξους επενδυτές με μόνη εξαίρεση όσους ήταν κολλητοί ή φίλοι τους. Έτσι λοιπόν, τώρα όλα όσα σχεδιάζουμε θα πρέπει να ενταχθούν σε μία κουλτούρα φιλοεπενδυτικής δραστηριότητας, όπου οι κυβερνητικές επιλογές δεν θα θυσιάζουν την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου, στον βωμό της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία, εάν γίνει κυβέρνηση, τι σκοπεύει να κάνει, δεδομένου ότι ακόμη και ο πιο σκληρός κριτής του κ.Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον «αναγνώρισε» χαρακτηρίζοντάς τον πρόσφατα ως έναν «statesman»;

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και παραμένει μία κακή συμφωνία. Επιζήμια για τη χώρα μας και επικίνδυνη για την περιοχή. Δυστυχώς μια διεθνής συμφωνία κυρωμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν ακυρώνεται μονομερώς. Γι’ αυτό το χρέος μας, από την επομένη των εκλογών, είναι να αναδειχθούν διεθνώς τα προβλήματα που «κρύβει» η Συμφωνία, όπως το ότι πολλά σημεία της παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το ότι η άλλη πλευρά έχει ήδη καταστρατηγήσει πολλά άρθρα της, ότι εκτός από το όνομα, παρέδωσαν αμαχητί και τη μακεδονική ταυτότητα, αλλά και τη μακεδονική γλώσσα. Εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα αισθάνονται παντελώς απροστάτευτες έχουν το όνομα «Μακεδονία», χρησιμοποιούν το επίθετο «Μακεδονικός» και σήμερα δεν μπορούν να αισθάνονται την ίδια ασφάλεια που αισθάνονταν πριν. Για αυτό και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εμείς θα προστατεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα τους δώσουμε τα εργαλεία να κατοχυρώσουν το όνομά τους ως γεωγραφικός προσδιορισμός, ενώ θα κάνουμε μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την πραγματική, την αληθινή Μακεδονία, την ελληνική Μακεδονία, και θα κερδίσουμε το παγκόσμιο παιχνίδι της κοινής γνώμης.

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους εξαπολύοντας απειλές, τόσο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και κατά του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ποια στάση σκοπεύει να τηρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στα ελληνοτουρκικά σε συνάρτηση πάντα και με τη σχέση με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας ήταν πάντα ευαίσθητες. Ο κ. Ερντογάν κάνει σίγουρα ορισμένες προκλητικές κινήσεις που απειλούν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μια καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δημιουργήσει μια ακόμα ισχυρότερη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Οι εντάσεις στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστούν. Πιστεύω ότι μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, μαζί με την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση αυτών. Τη στιγμή που ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να κάνει δηλώσεις που απέχουν από τον παραγωγικό γεωπολιτικό διάλογο και απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτούν υπευθυνότητα και ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές;

Καταρχάς θέλω να απευθύνω κάλεσμα σε όλους τη μέρα των εκλογών να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν. Μετά ας πάνε για μπάνιο, αλλά δεν περισσεύει καμία ψήφος. Στις 7 Ιουλίου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι επιθυμούν την πολιτική αλλαγή και να  μπει ένα τέλος στη φαυλοκρατία που μας κυρίευσε τα τελευταία 4,5 χρόνια. Από εκεί και πέρα αποτελεί προσωπική μου δέσμευση απέναντι στους πολίτες που θα με ψηφίσουν ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα σταθώ στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και όπου κρίνει ότι μπορώ να βοηθήσω τη χώρα μου. Επίσης, δεσμεύομαι ότι και την επόμενη μέρα των εκλογών θα παραμείνω κοντά στους πολίτες, στις γειτονιές της Αθήνας, εκεί από όπου ξεκινήσαμε, ακούγοντας τα προβλήματα, τις ανησυχίες τους, προσπαθώντας πάντα να βρίσκουμε λύσεις μαζί. Ενωμένοι μόνο μπορούμε να πάμε μπροστά. Διεκδικούμε μια Αθήνα, μια Ελλάδα που να θέλουμε να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε.