Συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» για το «νέο Κορυδαλλό» και όλα τα θέματα που αφορούν τις φυλακές

Category: Συνεντεύξεις
Νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο, χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων το 2022. Δικαστικές αίθουσες, τμήμα Μεταγωγών και σχολεία στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα.
Αναδιανομή κρατουμένων, ανακαινίσεις, βελτίωση των υποδομών, σύνδεση των κρατουμένων με την αγορά εργασίας.
Αλλά και τέλος στην ανομία των φυλακών με 900 ελέγχους κάθε μήνα.
Όλα αυτά στην αποκλειστική συνέντευξή μου στο Βήμα της Κυριακής.
Διαβάστε όλο το άρθρο:

«Στα τέλη του 2021 θα έχει μπει στην τελική της φάση η κατασκευή του “νέου Κορυδαλλού” στον Ασπρόπυργο, σε μια φυλακή με 12 πτέρυγες συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων, που θα διαθέτει μέχρι και σχολικά συγκροτήματα, επτά δικαστικές αίθουσες, πτέρυγα “ευάλωτων ομάδων” αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες. Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανατίναξη των κτιρίων της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ για να μπουν πλέον οι μπουλντόζες. Τους τελευταίους οκτώ μήνες πραγματοποιήθηκαν στις 34 ελληνικές φυλακές 11.245 έλεγχοι, από τους οποίους οι 2.500 το τελευταίο τρίμηνο. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν 1.268 κινητά τηλέφωνα, 453 μαχαίρια αλλά και πολλά πιστόλια, όπως αυτά που βρέθηκαν προσφάτως στις φυλακές της Κέρκυρας! ».

 

900 έλεγχοι κάθε μήνα

Σε αυτές τις εξαγγελίες προχωρεί μιλώντας στο «Βήμα» η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου η οποία δίνει διαδοχικές εντολές – σε συνεργασία και με άλλους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη – για ελέγχους (ημερήσιους τακτικούς ή έκτακτους με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.) σε σχεδόν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με συχνότητα περίπου 900 κάθε μήνα. Δηλαδή περίπου 30 έρευνες σε φυλακές κάθε ημέρα!

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποδίδει αυτούς τους πυκνούς καθημερινούς ελέγχους στη συνεργασία που έχει με τους υπευθύνους των φυλακών και στη ροή πληροφοριών που υπάρχει πλέον στη Γραμματεία, αφού ενθαρρύνονται υπάλληλοι αλλά και κρατούμενοι να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας και να καταγγείλουν παρανομίες και μεθοδεύσεις εντός των φυλακών. Κάτι που επιτρέπει διαρκείς στοχευμένους ελέγχους σαν αυτούς των τελευταίων ημερών δίνοντας καλή εικόνα και πλήρη «χαρτογράφηση» όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων. Επίσης θεωρεί ότι υπάρχει συρρίκνωση του οργανωμένου εγκλήματος και της ασυδοσίας στις ελληνικές φυλακές κατά 50% σε σχέση με όσα συνέβαιναν πριν από έναν περίπου χρόνο. Δηλώνοντας «έως εδώ η ανομία στα σωφρονιστικά καταστήματα», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι εκατοντάδες ημιτελείς εσωτερικές έρευνες – ΕΔΕ – που πραγματοποιούνται στις φυλακές για τυχόν ευθύνες κρατικών υπαλλήλων στις εισαγωγές ναρκωτικών, όπλων, κινητών εντός των φυλακών. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλογιστούν ευθύνες, να παραμένει η ατιμωρησία, αλλά και να παρατείνεται η εισαγωγή παράνομων αντικειμένων στις φυλακές. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στην περίπτωση της εισαγωγής των δύο όπλων στην Κέρκυρα, αλλά και της ποσότητας ναρκωτικών που βρέθηκαν θαμμένα στο προαύλιο της Β’ Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, υπήρχε πιθανόν συμμετοχή επίορκων κρατικών υπαλλήλων. Ωστόσο προωθείται η άμεση ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών για να αρχίσουν διαρκείς οικονομικοί έλεγχοι στις φυλακές, όπως και αντίστοιχες οικονομικού τύπου έρευνες σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους» επισημαίνει η κυρία Νικολάου και συνεχίζει ότι «έχει υπάρξει μελέτη για την τοποθέτηση συστήματος antidrone (σ.σ. drones χρησιμοποιούνται συχνά σε ρίψεις δεμάτων με ναρκωτικά, όπλα, κινητά σε φυλακές) αλλά και αδρανοποιητών κινητών στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ομως συνεκτιμώνται και οι οικονομικές παράμετροι, αφού υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος προμήθειας τέτοιου είδους συστημάτων ασφαλείας προσεγγίζει πιθανόν τα 500.000.000 ευρώ».

 

 

Αναδιανομή κρατουμένων

Η Γενική Γραμματεία προχωρεί σε αναδιανομή των κρατουμένων με βάση τα αδικήματα που έχουν διαπράξει. Ετσι λοιπόν η δικαστική φυλακή Κορυδαλλού θα γίνει αυστηρά για υπόδικους και έτσι έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων δεν θα ξεπερνά τους 1.000, ενώ κάποια στιγμή είχε φτάσει στους 2.700. Επιπλέον στις φυλακές Γρεβενών και Τρίπολης θα κρατούνται καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα. Και όλα αυτά ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι 26 από τις 34 συνολικά φυλακές της χώρας είναι αυθαίρετα κτίσματα και εμποδίζονται εργασίες ανακαίνισης και βελτίωσης των υποδομών. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει σχετική παρέμβαση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» για τη σχετική νομιμοποίηση των… αυθαίρετων φυλακών, αλλά και προκειμένου να διενεργηθούν επισκευές, συντηρήσεις και τεχνικοί έλεγχοι που ήταν ανέφικτοι.

Σύνδεση των κρατουμένων με την αγορά εργασίας

Υστερα από μνημόνιο συνεργασίας (υπογραφή τον Σεπτέμβριο του 2020) με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παραχωρηθούν εκτάσεις στις εν λόγω φυλακές, ενώ θα προωθηθεί η σύνδεση των κρατουμένων με την αγορά εργασίας. Επιπλέον θα παραχωρηθεί ακίνητο του Οργανισμού προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό τη δημιουργία νέων αγροτικών φυλακών.

Η κυρία Νικολάου επισημαίνει ότι «λόγω έλλειψης επαρκών ιατρικών υποδομών παρέχονται υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε τέσσερα καταστήματα κράτησης (σ.σ. Μαλανδρίνο, Τρίκαλα, Γρεβενά, Χίος) ενώ αναμένεται η επέκτασή του και στη φυλακή της Κω. Επιπλέον σχεδιάστηκε ειδικό πρωτόκολλο εκπαίδευσης κρατουμένων σε δεξιότητες γονικής παροχής (ακαδημία γονέων), ενώ έχουν εγκριθεί για το νέο σχολικό έτος η δημιουργία δύο Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) στα καταστήματα κράτησης Λάρισας και Ελαιώνα Θηβών, καθώς και η δημιουργία νέας ειδικότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα στις φυλακές Κορυδαλλού για μαγειρική τέχνη, δηλαδή οι κρατούμενοι να σπουδάζουν… Τέλος, στις φυλακές λειτουργούν εργαστήρια ρομποτικής, αστρονομίας, πληροφορικής, εκμάθησης ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, δημιουργικής γραφής, ρεφλεξολογίας(!), επαγγελματικού προσανατολισμού, μετεωρολογίας, αρχαιοτήτων, διαμεσολάβησης – διαπραγμάτευσης, κηπουρικής, κεραμικής, φροντίδας και υγιεινής προσώπου, πλέξης και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Ακόμη θα ενισχυθεί η δομή Επάνοδος μετασωφρονιστικής μέριμνας, με το δίκτυό της να επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την Ελλάδα».