Συνέντευξη στο kedenews.gr: «Δεν έπαψα στιγμή να διεκδικώ την κατασκευή του Σωφρονιστικού Συγκροτήματος στον Ασπρόπυργο»

Category: Συνεντεύξεις
Πριν από μερικές μέρες ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών, το οποίο θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού. Ποια ήταν τα εμπόδια που αντιμετωπίσατε μέχρι να γίνει πράξη αυτό που κάποτε ήταν μόνο ένα όραμα;

Πράγματι, πρόσφατα τέθηκαν οι βάσεις για να κατασκευαστεί το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα, ένα όραμα πολλών ετών, που σε δύο χρόνια θα γίνει πραγματικότητα.

Λένε πως αν θέλεις κάτι πάρα πολύ, πρέπει να το διεκδικείς συνεχώς. Αυτό έκανα κι εγώ. Εδώ και 10 μήνες που ξεκίνησε η προσπάθεια δεν σταμάτησα ούτε μια στιγμή να σκέφτομαι ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να μείνει απλώς μια μακέτα, για τους γνωστούς λόγους γραφειοκρατίας και αβελτηρίας που χαρακτηρίζει την ελληνική διοίκηση. Με τους συνεργάτες μου στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση και προσπάθεια που είχα από τη Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ.) του ΓΕΕΘΑ, καταφέραμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Βρήκαμε το ακίνητο, την παλαιά Νατοϊκή βάση στον Ασπρόπυργο, προχωρήσαμε στη σύνταξη μελετών, έγιναν οι πρώτες κατεδαφίσεις και θα δημοπρατηθεί το έργο τις επόμενες εβδομάδες.

Βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αγκάλιασε την προσπάθεια.

φυλακές μακέτα

Ποιοι παράγοντες πρόκειται να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη στην ανέγερση του έργου και τι είναι αυτό που θα το διαφοροποιεί όταν θα έχει πια ολοκληρωθεί;

Κυρία Καλοφωτιά, μιλάμε για ένα Δικαστικό και Σωφρονιστικό Συγκρότημα που δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα και θα είναι από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη. Θα αποτελείται από 12 πτέρυγες, δυναμικότητας 2.000 κρατουμένων.

Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Δικαστικό Μέγαρο με 7 αίθουσες και τμήμα Μεταγωγών
  • Προαύλια πτερύγων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου
  • Μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης
  • Πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑΜΕΑ
  • Κλινικές (Γενικής Νοσηλείας – Ψυχιατρική Κλινική), εξωτερικά ιατρεία
  • Χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω)
  • Σχολικό συγκρότημα και γυμναστήριo
  • Ολόκληρο επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες. Θα διαθέτει, δηλαδή, ένα υπερσύγχρονο σύστημα ασφάλειας.

κελί φυλακές

Οι παράγοντες που λαμβάνουμε υπόψη είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κρατουμένων και εργαζομένων και η ασφάλεια όλων. Επιτέλους, πρέπει και η Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονα καταστήματα κράτησης, γι’ αυτό και δεν θα μείνουμε μόνο στο ΔΣΣΑ, αλλά θα προχωρήσουμε στην κατασκευή και νέων φυλακών ή στον εκσυγχρονισμό αυτών που ήδη έχουμε.

Πότε υπολογίζετε ότι θα είναι έτοιμο, δεδομένης και της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε ως χώρα λόγω της πανδημίας, κάτι που ενδέχεται να καθυστερήσει τον αρχικό προγραμματισμό;

Σας διαβεβαιώ, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά καθυστέρηση. Είμαστε έξι μήνες πιο μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, διότι τρέξαμε με απίστευτους ρυθμούς εν μέσω πανδημίας. Και δεν θα σταματήσουμε να τρέχουμε, ειδικά τώρα που ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις.

Ούτε στην κυβέρνηση αλλά ούτε και σε μένα προσωπικά αρέσουν οι πρακτικές του παρελθόντος, που ακούγαμε μεγάλα λόγια χωρίς ουσία και βλέπαμε μακέτες που παρέμεναν για χρόνια στα συρτάρια.

Στις αρχές του 2021 θα δημοπρατηθεί το έργο, ώστε να επιλεγεί ο ανάδοχος για την κατασκευή του. Εκτιμώ ότι μέσα στο 2022 το Συγκρότημα στον Ασπρόπυργο θα παραδοθεί προς χρήση, ώστε να αντικατασταθούν οι φυλακές Κορυδαλλού. Πρέπει να τονίσω πως το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, με τη συνεργασία δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ