«Όπως όλοι, έχουν και οι δικηγόροι προβλήματα»

Category: Αρθρογραφία

«Ο κόσμος καίγεται. Είναι δυνατόν να μας λένε οι Δικηγόροι ότι έχουν προβλήματα;». Πόσες πιθανότητες άραγε έχει να διαβαστεί ένα άρθρο για τα προβλήματα των Δικηγόρων; Μάλλον καμία. Όταν πριν από μερικούς μήνες, το «κίνημα της γραβάτας» εξαπλωνόταν στους δρόμους της Αθήνας και αλλού, οι περισσότεροι το αντιμετώπιζαν με χαμόγελο, αλλά και με αδιαφορία. Τελικά, έχουν προβλήματα οι δικηγόροι;

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο δεδομένο: Στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Επικράτειας είναι εγγεγραμμένοι περίπου 42.500 Δικηγόροι. Κάθε χρονιά από το 1831 οι Δικηγόροι αυξάνονταν. Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που ο αριθμός μειώθηκε. Παρ’ όλ’ αυτά, το νούμερο αυτό παραμένει το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη σε αναλογία κατοίκων, με τη Θεσσαλονίκη να κρατά τα πρωτεία με ένα Δικηγόρο ανά 220 κατοίκους τη στιγμή που στη Γερμανία είναι περίπου 1/500. Ακόμα και σε ένα δικομανή λαό, με καμία παιδεία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, όπως ο δικός μας, είναι απίθανο να υπάρχει δουλειά για όλους.

Συνεχίζουμε με το δεύτερο δεδομένο: οι Δικηγόροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Άρα έχουν τις υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία. Συνεπώς φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Και οφείλουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

‘Ένα απλό παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε πως ένας Δικηγόρος εισπράττει από τη δουλειά του το ποσό των 20.000 ευρώ. Για να γίνει πιο χρηστικό το παράδειγμα, έχουμε ήδη αφαιρέσει έξοδα γραφείου. Από αυτά πρέπει να πληρώσει:

Εισόδημα: 20.000 ευρώ

Ασφαλιστικές εισφορές:

Κλάδος σύνταξης (20%): 4.000 ευρώ

Κλάδος υγείας (6,95%): 1.390 ευρώ

Επικούρηση (7%): 1.400 ευρώ

Εφάπαξ (4%): 800 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 7.590 ευρώ

Φόρος εισοδήματος (29%): 20.000 – 7.590 = 12.410 x 29% = 3.598,9 ευρώ

Εισόδημα που απομένει: 20.000 – 7.590 ευρώ – 3.598,9 ευρώ = 8.811,1 ευρώ : 12 μήνες = 734,2 ευρώ.

Το τελικό μηνιαίο εισόδημα φαίνεται να είναι το εισόδημα του μέσου μισθωτού στην Ελλάδα. Όμως, έχουμε λάβει ως δεδομένο ότι έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει να έχει εισπράξει περί τις 40.000 ευρώ, προκειμένου να μπορεί να ξοδέψει τα μισά σε γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής, σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 24%, φωτοτυπίες, μεγαρόσημα, επικυρώσιμα, αναβολόσημα κ.ο.κ. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν πως οι κλάδοι επικούρησης και εφάπαξ δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο ελεύθερο επάγγελμα, ανεβάζοντας την ασφαλιστική υποχρέωση των Δικηγόρων στην υψηλότερη κλίμακα.

Το συμπέρασμα: Πολλές κατηγορίες επαγγελματιών στην Ελλάδα περνούν το δικό τους Γολγοθά. Ο κοινωνικός αυτοματισμός της αντίδρασης απέναντι στις αξιώσεις μίας φαντεζί γραβάτας μάλλον είναι λογικός. Αλλά αν σκύψεις πάνω από το πρόβλημα, θα δεις πως είναι δύσκολο ακόμα και για αυτή τη φαντεζί γραβάτα να ζήσει αξιοπρεπώς. Πρέπει πρώτα να δούμε τα του οίκου μας. Η μείωση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη θα βοηθήσει και τον Δικηγόρο, αλλά και τον πολίτη.

Και τον δικαιοδοτικό μηχανισμό, αλλά και τον ανταγωνισμό. Ας ξεκινήσουμε από τα απλά λοιπόν. Με τα μαξιμαλιστικά αιτήματα ανδρώθηκαν γενιές συνδικαλιστών. Για αρχή, ας γίνουμε λογικοί και χρήσιμοι.

Πηγή: imerisia.gr