Αγαπητοί συνταξιούχοι, προσοχή!

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται πολύ αυτή η…«αίτηση» που μπορούν να κάνουν οι συνταξιούχοι διαδικτυακά.

Μάλιστα, γύρω από το τι θα κερδίσουν, επικρατεί, νομίζω σκοπίμως, ένα νεφέλωμα, προκειμένου να δημιουργείται η εντύπωση ότι με αυτήν την… «χρυσοφόρα αίτηση» θα λάβουν αναδρομικά τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου έτσι.

Ας πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή: Η περιβόητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2015, έκρινε πως οι περικοπές που ψηφίστηκαν το 2012 και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται το 2013, ήταν αντισυνταγματικές. Έκρινε, όμως, επιπροσθέτως, πως, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά του κράτους, θα έπρεπε, η μη περικοπή, να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την ημέρα έκδοσης της απόφασης (10/6/15). Όσοι, όμως, είχαν ασκήσει αγωγή μέχρι τότε, θα έπρεπε να πάρουν και τα χρήματα που περικόπηκαν από τις αρχές του 2013.

Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, δεν είπε κάτι πολύ διαφορετικό, όπως λένε, από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς έκρινε ότι ο ενάγων συνταξιούχος, αν και άσκησε αγωγή μετά τον Ιούνιο του 2015, θα πρέπει να πάρει και τα αναδρομικά από το 2013. Η απόφαση, δηλαδή, του ΣτΕ, δεν απαγόρευε σε όσους θα προσέφευγαν μετά την έκδοση της απόφασής του να λάβουν αναδρομικά. Απλά, διέταζε το Κράτος να μην εφαρμόζει τις περικοπές από τον Ιούνιο του 2015 κι εντεύθεν, ασχέτως εάν το Κράτος δεν υπάκουσε ποτέ.

Εδώ είναι που ξεκινά ο πανικός, η ανικανότητα και η έλλειψη σχεδιασμού αυτής της κυβέρνησης: Φοβούμενη ότι θα ξεκινήσουν οι ομαδικές προσφυγές των συνταξιούχων, προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, στέλνοντάς τους στους υπολογιστές των παιδιών και των εγγονιών τους, δήθεν για να κάνουν μία αίτηση, που θα φέρει τον θησαυρό.

Άνθρακες, όμως, αυτός ο θησαυρός! Πράγματι, η αίτηση αυτή, αν και αποτελεί μία κίνηση που θα διακόψει την παραγραφή για τις απαιτήσεις του 2013 (εάν κατατεθεί μέχρι 31/12/18), παρ’ όλ’ αυτά, εάν ο εκάστοτε συνταξιούχος δεν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δεν πρόκειται να αποκτήσει στα χέρια του αμετάκλητη δικαστική κρίση, διά της οποίας θα έχει απαίτηση έναντι του Κράτους.

Μοναδική επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υποβαθμίσει το θέμα, μήπως κερδίσει τη μη περικοπή των συντάξεων. Αντί, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση να πει αλήθειες και να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα, επιλέγει να εξαπατήσει τους απομάχους της ζωής. Χορτάσαμε με τις δικές σας αυταπάτες. Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να δημιουργήσετε και σε εμάς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα