Απάντηση της Σοφίας Νικολάου σε αναγνώστη

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Καταχρηστική απαίτηση αμοιβής από ιδιωτική κλινική

Ερώτηση Αναγνώστριας:

Eπισκέφθηκα χθες το απόγευμα μεγάλη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική των νοτίων προαστείων προκειμένου να υποβληθώ σε μία εξέταση μαγνητικής τομογραφίας. Καθώς έδινα τα στοιχεία μου για να ανοίξει ο φάκελός μου, η γραμματέας μου έδωσε έντυπο, για να το υπογράψω καλώντας με να καταβάλω 25 ευρώ, προκειμένου να αποθηκευτούν τα αποτέλεσματά μου στο ψηφιακό αρχείο της κλινικής.

Εγώ απάντησα, ότι δεν με ενδιαφέρει να γίνει η αποθήκευση και ότι δεν ήθελα να καταβάλω τα χρήματα, οπότε εκείνη ανταπάντησε “καλώς, οπότε ακυρώνουμε την εξέταση;”.

Της είπα, ότι θέλω να πραγματοποιήσω την εξέταση, αλλά δεν θέλω να αποθηκευτούν τα στοιχεία μου, όμως μου εξήγησε, ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της κλινικής αυτό είναι αδύνατον. Πρόσθεσε δε, ότι με είχαν ενημερώσει τηλεφωνικά, όταν είχα κλείσει το ραντεβού, για το επιπλέον αυτό κόστος -κάτι που δεν έγινε ποτέ, γιατί αν είχε γίνει δεν θα το έκλεινα καν εκεί. Τελικά, επειδή είχα ήδη περιμένει 3 εβδομάδες για να καταφέρω να κλείσω ραντεβού και η εξέταση έπρεπε να γίνει άμεσα, προχώρησα αναγκαστικά στην καταβολή των χρημάτων.

Η ερώτησή μου είναι: Έχει δικαίωμα το νοσοκομείο να υποβάλλει τους πελάτες-ασθενείς σε αυτόν τον “εκβιασμό”; Δεν θα έπρεπε η αποθήκευση των στοιχείων στο αρχείο του να είναι προαιρετική, για όποιον το επιθυμεί; Και πώς μπορώ εγώ να εκφράσω το παράπονό μου;

Απαντά η δικηγόρος Σοφία Νικολάου

Καλησπέρα σας,
Πράγματι, φαίνεται “εκβιαστική” η τακτική της κλινικής, προκειμένου να εισπράξει εντελώς καταχρηστικά τα περίπου 25 ευρώ για την ηλεκτρονική καταγραφή της εξέτασής σας.
Όμως, εάν υπογράψατε στην εν λόγω “Φόρμα Συναίνεσης”, την οποία μας αποστείλατε ως συνημμένο έγγραφο, είναι μάλλον απρόσφορο να κινηθείτε με τον οποιονδήποτε τρόπο έναντι της Κλινικής, αφ’ ης στιγμής, επί της ουσίας συναινέσατε στην όλη διαδικασία.

Φρονώ πως στην περίπτωση που εμμένατε στην μη καταβολή του εν λόγω ποσού, αλλά στην παρ’ όλ’ αυτά πραγματοποίηση της προγραμματισθείσας εξέτασης, η υπάλληλος θα “ενέδιδε”, ειδικά με το δεδομένο ότι η συνομιλία σας είναι καταγεγραμμένη και δεν υφίσταται η σχετική ενημέρωσή σας για το κόστος.
Συμβουλή μου είναι να προχωρήσετε σε γνωστοποίηση του ζητήματος στη Διοίκηση της κλινικής, μέσω σχετικής επιστολής σας, η οποία θα κατατεθεί στη Γραμματεία και θα απευθύνεται στον κ. Πρόεδρο.

Αν δείτε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως υφίσταται ρίσκο στην οιαδήποτε νομική διεκδίκηση, εάν έχετε πράγματι υπογράψει την προαναφερθείσα “Φόρμα Συναίνεσης”.

 

Πηγή: infowoman.gr