Συνέντευξη Σοφίας Νικολάου στον Ελεύθερο Τύπο: “Διαρκής διεκδίκηση με δικαιοσύνη για όλους”

Category: Νέα, Συνεντεύξεις

Ασφάλεια των πολιτών, μεταναστευτικό, ανάπτυξη, ανεργία και εθνικά θέματα θέτει στο μικροσκόπιο μιλώντας στον «Ε.Τ» η δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Αθηνών, Σοφία Νικολάου

από την Κατερίνα Κατσαβού

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της επίτασης του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών;

Υπάρχει. Απαιτεί πολιτική βούληση, σχεδιασμό και στρατηγική. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό έχουμε χάσει στη χώρα μας. Το να αισθάνεται κάποιος ασφαλής δεν είναι αποτέλεσμα αριστερής ή δεξιάς πολιτικής. Είναι αποτέλεσμα σωστής πολιτικής. Με την κατάργηση των νόμων – απελευθερωτών, με τη θωράκιση της αντιμετώπισης των εγκληματιών με ένα στιβαρό Ποινικό Κώδικα, με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και των ένστολων περιπολιών στις γειτονιές, με τη διάλυση των απανταχού αβάτων.

Αυτό περνά και από την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού;

Φυσικά. Η κυβέρνηση αυτή απέτυχε να πείσει την ευρωπαϊκή οικογένεια ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Είναι ευρωπαϊκό. Τα σύνορά μας δεν είναι μόνο ελληνικά. Είναι ολόκληρης της Ευρώπης. Η αποτελεσματική τους φύλαξη είναι στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Έτσι θα καταφέρουμε αυτοί οι άνθρωποι να ζουν σαν άνθρωποι, αλλά και να περιορίσουμε τις πιθανότητες αύξησης της εγκληματικότητας.

Οι πολίτες κατατάσσουν πρώτο στα κριτήρια για την ψήφο τους τα θέματα της οικονομίας. Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας απαντά στις ανησυχίες τους;

Ζούμε, την τελευταία τετραετία, μία φιλοσοφία πίσω από την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που περιστρέφεται γύρω από τη μαγική λέξη «επίδομα». Η λογική αυτή, το μόνο που καταφέρνει είναι να βουλιάζει την οικονομία μας στην ύφεση και να αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Αν δεν ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, εάν δεν δώσουμε ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, τότε είναι βέβαιο πως η κατάρρευση των επενδύσεων κατά 47% την τελευταία δεκαετία θα συνεχιστεί. Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει ένα κοστολογημένο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγικότητας, που θα προσφέρει στον τόπο δουλειές.

Πώς, όμως, θα γίνει εφικτή αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη;

Η μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από το σημερινό 40% στο 24%, δεν είναι προεκλογικό φληνάφημα. Είναι ένα αναγκαίο εργαλείο. Η μικρομεσαία επιχείρηση, ο βασικός κορμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας, θα ρίξει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει στην ανάπτυξή της. Στην απασχόληση. Στους εργαζόμενους. Στο διπλανό μαγαζί. Πέραν αυτών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, είναι ενέργειες που θα αφήσουν εισόδημα στις τσέπες των νοικοκυριών.

Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην ανεργία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό;

Η «σημαντικότερη» πρωτιά για μένα δεν είναι η συνολική ανεργία, αλλά η πρωτιά στους μακροχρόνια ανέργους. Αδυνατούμε να απορροφήσουμε ανθρώπους που επί σειρά ετών αναζητούν εργασία, προτιμώντας να τους κρατάμε ομήρους με επιδόματα. Μάλιστα, οι περισσότερες εκ των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις λίγων ωρών και υποαμειβόμενες. Η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού το μόνο που κατάφερε ήταν να μετατρέψει χιλιάδες συμβάσεις εργασίας σε μερικής απασχόλησης. Το πρώτο βήμα είναι η ισόρροπη μείωση των φοροασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Το δεύτερο είναι αυτή η πολύπαθη Παιδεία. Κάθε χρόνο ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμιά μας, λες και αυτό είναι το μόνο πρόβλημα της χώρας. Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει να διασυνδεθούν με την παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος, γιατί κάποιος να ψηφίσει τη Σοφία Νικολάου;

Προσπάθησα παραπάνω να καταδείξω το βασικό, που είναι το γιατί κάποιος να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Σοφία Νικολάου επιθυμεί να γίνει μέρος μίας αλλαγής κατεύθυνσης που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Το γιατί να με ψηφίσει κάποιος είναι μία ελεύθερη επιλογή του καθενός. Εκείνο που θέλω να ξέρει όποιος αποφασίσει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια που κάνουμε με τους συνεργάτες μου, είναι ότι εκείνο που με δίδαξε η φτωχή αγροτική οικογένεια που μεγάλωσα είναι ότι κάθε μέρα οφείλεις να διεκδικείς. Η δουλειά μου ως δικηγόρος με δίδαξε ότι οφείλεις να διεκδικείς με δικαιοσύνη. Και η ενασχόλησή μου για πρώτη φορά με την πολιτική με δίδαξε πως πρέπει να διεκδικείς με δικαιοσύνη για όλους. Και ειδικά για όσους το έχουν ανάγκη. Αυτόν τον συνδυασμό υπόσχομαι να προσφέρω είτε εντός, είτε εκτός Βουλής.