«Φορολογικό» διαζύγιο με απόφαση του ΣτΕ!

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη δείξει τον δρόμο, διά της υπ’ αριθμόν: 1445/2016 απόφασής του, που επέτρεψε στα ανδρόγυνα με ξεχωριστή φορολογική κατοικία να υποβάλουν και ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Έδωσε «νομική» ανάσα στους ξενιτεμένους συζύγους, ασχέτως εάν, μέχρι σήμερα, η γραφειοκρατία συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί.
Η νέα απόφαση-σταθμός του ΣτΕ (330/2018) επιτρέπει στους συζύγους, άνευ όρων και προϋποθέσεων, να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Με την απόφαση αυτή, λύνεται, πρώτον, οριστικά το ως άνω περιγραφέν πρόβλημα, καθώς, πλέον, η εφοριακή γραφειοκρατία δεν θα απαιτεί αποδείξεις για την απόδειξη της διαφορετικότητας της κατοικίας, αλλά μία απλή αίτηση. Λύνεται, όμως και το πρόβλημα της κοινής δήλωσης ζευγαριών που βρίσκονται σε διάσταση. Ήταν συχνό το φαινόμενο, σε ζευγάρια που έχουν κυριολεκτικά «σκοτωθεί», ο λογιστής τους να γίνεται πρόσκαιρος ειρηνοποιός, προκειμένου να υποβάλει την κοινή δήλωση.


Στα θετικά της υπόθεσης είναι και η ξεχωριστή, πλέον, βεβαίωση του φόρου εισοδήματος, αλλά και η ξεχωριστή φορολογική ενημερότητα, γεγονός που θα ξεμπλοκάρει αγοραπωλησίες που βρίσκονται στα σκαριά, αλλά σκόνταφταν στο σκόπελο των οφειλών στο Δημόσιο ενός εκ των συζύγων – πολλές φορές, μάλιστα, όχι του ιδιοκτήτη. Τέλος, εάν ο ένας σύζυγος δικαιούται επιστροφής, αλλά ο έτερος χρωστάει, πλέον η επιστροφή θα αποδίδεται κανονικά στον μη «αμαρτωλό» δικαιούχο σύζυγο.
Προσοχή, βέβαια, απαιτείται για όσα ζευγάρια, σε περίπτωση διαχωρισμού των φορολογικών τους υποχρεώσεων, δεν καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης, ή τις απαραίτητες αγορές μέσω «πλαστικού» χρήματος, προκειμένου να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο.


Η τεχνική δυσκολία στην υλοποίηση της απόφασης είναι η εύρεση της φόρμουλας, ώστε η φορολογική δήλωση να γίνεται, μεν, ξεχωριστά, αλλά τα εισοδήματα να συνυπολογίζονται, ώστε να προκύπτει η ύπαρξη ή όχι του δικαιώματος στην απόληψη επιδομάτων. Οι ειδικοί λένε ότι θα είναι τεχνικά εφικτό για τις δηλώσεις του 2019.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα απόφαση δεν θα έχει την τύχη της παλαιάς.

Πηγή: yournews.gr