Η Σοφία Νικολάου στην εφημερίδα “Πατρίς”: Ο Κορυδαλλός είχε γίνει το αρχηγείο των πιο σκληρών κακοποιών της χώρας

Category: Νέα, Συνεντεύξεις

Για το αυστηρότερο καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους που προωθείται με Σχέδιο Νόμου, την πάταξη της ανομίας στα σωφρονιστικά καταστήματα, αλλά και το φιλόδοξο project της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Πατρίς” της Ηλείας, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα

Αυστηρότερο καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους, πάταξη της ανομίας στα σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να πάψουν να είναι «ιδρύματα εγκληματικής εκπαίδευσης», μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού προαναγγέλλει σε συνέντευξή της στην εφ. Πατρίς η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
Η κ. Νικολάου μιλά για το μεταναστευτικό, για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις φυλακές και την αυστηροποίηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών σε κρατουμένους, τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού και τις μεταγωγές σκληρών κακοποιών στην Περιφέρεια αλλά και τα προγράμματα στήριξης των κρατουμένων

Οι πολίτες κατατάσσουν πρώτο στα θέματα που τους απασχολούν το μεταναστευτικό. Την ίδια στιγμή σχεδόν το ¼ των κρατουμένων – είναι διακινητές παράνομων μεταναστών. Οι αντιδράσεις για τις κλειστές δομές φιλοξενίας φουντώνουν. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της επίτασης του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών; Αυτό περνά και από την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού;

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα εκπονήσαμε και ήδη εφαρμόζουμε έναν ολόκληρο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Οφείλουμε να ενεργήσουμε, ώστε η ασφάλεια να επιστρέψει στις γειτονιές. Ήταν δέσμευσή μας και το κάνουμε πράξη. Ήδη οι περιπολίες ενισχύθηκαν με περίπου 1.500 αστυνομικούς που τοποθετήθηκαν στις ομάδες ΔΙΑΣ, αλλά και στις ΟΠΚΕ. Έχει προκηρυχθεί και διαγωνισμός για την πρόσληψη νέων 800 συνοριοφυλάκων για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Εμείς, στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αντιμετωπίζουμε μια άλλη προέκταση του μεταναστευτικού, καθώς σχεδόν το 1/4 του συνολικού αριθμού των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, αποτελούν οι διακινητές παράτυπων μεταναστών. Εκτιμάται μάλιστα, ότι στα μέσα του 2020 ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 3.000. Σχεδιάζουμε, σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να κατανεμηθούν με ορθό τρόπο οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι και να εκτίσουν την ποινή τους σε Καταστήματα Κράτησης του εξωτερικού.

Η υπαγωγή των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε για να «ελεγχθεί η δράση των συμμοριών εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις σας στον τομέα αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα προς τον σκοπό αυτό στο σύντομο διάστημα που λειτουργεί η Γενική Γραμματεία μας, υπό την σκέπη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σκεφτείτε πως ο Κορυδαλλός είχε γίνει το αρχηγείο των πιο σκληρών κακοποιών της χώρας, οι οποίοι και είχαν τον έλεγχο της φυλακής δημιουργώντας συμμορίες τις οποίες και αποφάσισα να «σπάσω». Προχωρήσαμε λοιπόν σε 1.600 μεταγωγές κρατούμενων σε άλλα καταστήματα της χώρας. Επίσης, όταν ανέλαβα διαπίστωσα πως στον Κορυδαλλό, αν και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας πρέπει κάθε μεσημέρι να χτυπάνε τα κουδούνια, προκειμένου οι κρατούμενοι να μπουν στα κελιά τους, είχαν να χτυπήσουν κουδούνια καθ’ όλη την 4ετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσμα οι κρατούμενοι κυκλοφορούσαν όλη την ημέρα, αλλά και τη νύχτα σε όλους τους χώρους και έκαναν ό,τι ήθελαν. Αυτά τελείωσαν. Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι και η αυστηροποίηση του καθεστώτος μεταγωγής των κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σημειωθεί από αυτά περισσότερες από 200 αποδράσεις. Επίσης, προχωρούμε στην αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών στους κρατούμενους, με στόχο να βάλουμε φραγμό σε αυτούς που παραβιάζουν τον θεσμό και προβαίνουν σε νέες εγκληματικές πράξεις στη διάρκεια της άδειας τους. Παράλληλα, αλλάζουμε τη διαδικασία εισαγωγής στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, το οποίο κρατούμενοι είχαν μετατρέψεισε αρχηγείο οργάνωσης εγκληματικών δραστηριοτήτων. Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του συστήματος που δίνουν λανθασμένη εικόνα για το σωφρονιστικό μας σύστημα.

Τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί έλεγχοι στις φυλακές, κάτι που δεν συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα. Εξακολουθείτε, όμως, να βρίσκετε ναρκωτικά, αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά. Πώς το εξηγείτε και πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, οι έλεγχοι στα Καταστήματα Κράτησης έχουν γίνει σχεδόν καθημερινοί καθώς, για παράδειγμα, τα αυτοσχέδια μαχαίρια κατασκευάζονται μέσα στη φυλακή. Επιπλέον, δεν βοηθάει και το γεγονός ότι τα συστήματα ελέγχου στις εισόδους των φυλακών δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάζουμε την προμήθεια νέων μηχανημάτων. Στο μεταξύ, μέσα στο 2020 αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μία Πειθαρχική Φυλακή, στην οποία θα μεταφέρονται όλοι οι «απείθαρχοι» κρατούμενοι. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά επιθέσεων σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι και χρειάστηκαν νοσηλείας. Αυτά τα φαινόμενα δεν γίνονται δεκτά και οφείλουμε να τα σταματήσουμε.

Ποια είναι η εικόνα αναφορικά με το θέμα του υπερπληθυσμού των φυλακών; Τι πρωτοβουλίες σκοπεύετε να πάρετε;

Το ζήτημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων και η διαχείρισή του βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μας. Σήμερα στις φυλακές της χώρας υπάρχουν 10.891 κρατούμενοι. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Γραμματείας, σχεδόν το 1/4 των φυλακισμένων, όπως προανέφερα είναι διακινητές παράνομων μεταναστών. Πέραν του σχεδίου για την «εξαγωγή» αυτών σε άλλες χώρες σε ότι αφορά στην αποσυμφόρηση των φυλακών, λειτουργούν δύο πτέρυγες χωρητικότητας συνολικά 120 κρατουμένων στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το νέο Κατάστημα Κράτησης στη Δράμα. Προς τον σκοπό αυτό θα βοηθήσει και η λειτουργία του νέου Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

Project «Νέος Κορυδαλλός». Ποιος είναι ο στόχος και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

Μόλις πρόσφατα χρίστηκα ως ο «project manager» του σημαντικού αυτού έργου. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία του νέου Καταστήματος Κράτησης, που θα είναι εκτός αστικού ιστού, σε έκταση 168 στρεμμάτων, και στο οποίο προβλέπονται 1.800 θέσεις κρατουμένων. Επιπλέον, μέσα στο Κατάστημα Κράτησης θα δημιουργηθούν επτά δικαστικές αίθουσες για την εκδίκαση των υποθέσεων των προσωρινά κρατουμένων, αφού ο «νέος Κορυδαλλός» θα είναι φυλακή υποδίκων.

Το έργο αυτό εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εν γένει βελτίωση και ανάπτυξη του σωφρονιστικού συστήματος. Επίσης, αναμένεται να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς οι φυλακές επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο και αποτελούν σημαντικούς άξονες για την απασχόληση και την ανάπτυξη της περιοχής. Οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Έχει, ήδη, υπογραφεί το μνημόνιο για την παραχώρηση από το ΥπΕΘΑ της έκτασης για την ανέγερση των νέων φυλακών. Η χρηματοδότηση του έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ εκτιμάται ότι μέσα σε τρία χρόνια θα μπορέσουμε να κάνουμε και τα εγκαίνια των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων.

Τέλος, είναι πολύ σημαντική η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτιοδιοίκησης των Δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Και στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας έχουν προβλεφθεί αντισταθμιστικά οφέλη, ώστε μέσα από γόνιμο διάλογο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των περιοχών που θα φιλοξενήσουν το νέο Κέντρο Κράτησης Κορυδαλλού.

Πηγή: Εφημερίδα “Πατρίς”