H Σοφία Νικολάου στο “Παρασκήνιο”: Η ασφάλεια στα Καταστήματα Κράτησης είναι το Α και το Ω για μια ορθή και αποτελεσματική αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική

Category: Νέα, Συνεντεύξεις

Η ασφάλεια στα Καταστήματα Κράτησης είναι το Α και το Ω για μια ορθή και αποτελεσματική αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό επαναπροσδιορίζουμε τα μέτρα ασφαλείας, μελετάμε τη δημιουργία πειθαρχικών τμημάτων σε κλειστά Καταστήματα Κράτησης, αλλά και πειθαρχικής φυλακής, όπως και τον διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με τη φύση των αδικημάτων που έχουν τελέσει.

Διαβάστε όλα όσα είπε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαδόπουλο.

«Σε τρία χρόνια η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού»

«Οταν αναλάβαμε, στη Γενική Γραμματεία, βρήκα μόλις τρία άτομα, τα οποία αποτελούσαν το Σώμα
Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσαν να διενεργήσουν οποιονδήποτε έλεγχο», δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο «Π» η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου.
Αναφερόμενη στη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, σημειώνει ότι «αναμένεται, εντός του 2020, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του νέου Καταστήματος Κράτησης και εκτιμούμε ότι σε τρία χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια ενός πλήρως λειτουργικού Καταστήματος Κράτησης στο Θριάσιο».

Κυρία Νικολάου, συμπληρώνετε οκτώ μήνες παρουσίας στον θώκο της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής. Πώς αξιολογείτε αυτό το χρονικό διάστημα και τι αλλαγές πετύχατε;
Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο. Παραλάβαμε,κυριολεκτικά, παρατημένεςφυλακές, στις οποίες κουμάντο έκαναν οι λεγόμενες «μαφίες των φυλακών». Ιδίως οι φυλακές Κορυδαλλού αποτελούσαν κατά τα προηγούμενα χρόνια άντρο ανομίας και σχεδιασμού νέων εγκληματικών ενεργειών. Συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις κρατουμένων έδιναν «ραντεβού» στον Κορυδαλλό, όπου και επιδίδονταν σε έκνομες ενέργειες. Και όλα αυτά με την ανοχή καιτην αδιαφορία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του… εξανθρωπισμού των Καταστημάτων Κράτησης. Κύριο μέλημά μου λοιπόν, ήταν να «σπάσω» τις μαφίες. Και το έκανα με εκατοντάδες μεταγωγές. Μοναδικός σκοπός μας ήταν να φύγουν από τον Κορυδαλλό κρατούμενοι που, ενώ δεν ήταν υπόδικοι,παρέμεναν εκεί μόνο και μόνο επειδή έτσι ήθελαν. Ειδικότερα, από το Κατάστημα Κράτησης του Κορυδαλλού, έχουν μεταχθεί από τον Ιούλιο συνολικά 286 κρατούμενοι, ενώ από όλα τα Καταστήματα Κράτησης έχουν γίνει συνολικά περίπου 1.700 μεταγωγές. Επίσης, όταν αναλάβαμε, στη Γενική Γραμματεία βρήκα μόλις τρία άτομα, τα οποία αποτελούσαν το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, δεν θα μπορούσαν να διενεργήσουν οποιονδήποτε έλεγχο.

Είστε ικανοποιημένη από το επίπεδο ελέγχου που έχει επιτευχθεί πλέον στα σωφρονιστικά καταστήματα;
Σε αντίθεση με την κατάσταση που παραλάβαμε τον περασμένο Ιούλιο, οι έρευνες στα κελιά κρατουμένων έχουν εντατικοποιηθεί. Αυτό είναι εμφανές, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500 έρευνες. Ειδικότερα, έχουν εντοπιστεί μέσα στα κελιά κρατουμένων συνολικά 181 συσκευασίες που περιείχαν 2.100 κιλά ναρκωτικών ουσιών, 858 μαχαίρια, σιδηρολοστοί,σουβλιά και αυτοσχέδια όπλα, καθώς και 527 κινητά τηλέφωνα. Ενώ, στο ίδιο χρονικό διάστημα,έχουν σημειωθεί 79 περιστατικά συμπλοκών μεταξύ κρατουμένων, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, χωρίς να χάσειτη ζωή του κάποιος.

Ποιο το πλάνο για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές; Είναι στα σχέδιά σας αλλαγές και στο πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών φυλακών;
Θεωρώ πως η ασφάλεια στα Καταστήματα Κράτησης είναιτο άλφα καιτο ωμέγα για μία ορθή και αποτελεσματική αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Στόχος μας είναι ο επαναπροσδιορισμός των μέτρων ασφαλείας. Γι’ αυτόν τον λόγο μελετάται η δημιουργία πειθαρχικών τμημάτων σε Κλειστά Καταστήματα Κράτησης, αλλά και Πειθαρχικής Φυλακής ασφαλείας στο άμεσο μέλλον. Όπως και η δημιουργία τμημάτων, στα οποία θα κρατούνται κρατούμενοι καταδικασμένοι για οικονομικής φύσεως εγκλήματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επέλθει σταδιακά διαχωρισμός των κρατουμένων, ανάλογα με τη φύση του αδικήματος που έχουν τελέσει, όπως είναι και το σωστό. Επαναπροσδιορίζονται, στο μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας στα Καταστήματα Κράτησης, καθώς καιτα μέτρα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων. Τέλος, μελετάμε την τοποθέτηση μηχανημάτων x -ray, καθώς και συσκευών sniffers για ναρκωτικές ουσίες και jammers για απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι, ήταν οι μεταγωγές κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης. Κι αυτό γιατί, με την ισχύουσα νομοθεσία, κρατούμενοι υψηλής επικινδυνότητας και καταδικασμένοι σε ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης άνω των δέκα ετών, αφού εκτιμήσουν μόλις το 1/5 της επιβληθείσας ποινής, έχουν τη δυνατότητα να μετάγονται σε αγροτικές φυλακές, στις οποίες οι συνθήκες κράτησης, φυσικά, δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στη βαρύτητα των πράξεών τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 200 αποδράσεις κρατουμένων από εκεί, και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνων. Προωθούμε, λοιπόν, νομοθετική ρύθμιση για την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για μεταγωγή κρατουμένων σε αγροτικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να μειωθούν ή και να αποκλειστούν οι αποδράσεις. Στις σχετικές διατάξεις προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να έχουν το δικαίωμα να αιτούνταιτη μεταγωγή τους σε αγροτική φυλακή οι κρατούμενοι που έχουν ποινές άνω των συνολικά 10 ετών και έχουν εκτίσει πραγματικά τα 2/5 της ποινής τους, καθώς και εκείνοι που έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά 12 έτη.

Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η επαναλειτουργία καταστήματος κράτησης υψίστης ασφαλείας; Κι αν «ναι», ποιους θα αφορά;
Στον στρατηγικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας υπάγεται η επαναφορά των καταστημάτων κράτησης υψίστης ασφαλείας. Σε αυτά τα καταστήματα θα κρατούνται κρατούμενοι, ιδιαίτερα επικίνδυνοι, στους οποίους και δεν θα χορηγούνται καθόλου άδειες. Με την επαναφορά τους,τα φαινόμενα αποδράσεων βαρυποινιτών θα μειωθούν δραστικά. Να υπενθυμίσω ότι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας καταργήθηκαν με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,τονΝ. 4322/2015.

Το μεγάλο project ακούει στο όνομα «νέος Κορυδαλλός». Ποιο το χρονοδιάγραμμα; Ποιες οι σκέψεις για τοψυχιατρείο;
Οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και, παρά τα όσα λέγονται,το project «δικαστική φυλακή Θριασίου», του οποίου έχω την τιμή να είμαι υπεύθυνη με εντολή πρωθυπουργού, παίρνει «σάρκα και οστά».
Από τον Ιούλιο, κιόλας, συγκροτήθηκε αρμόδια Επιτροπή Μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία, μέσω του σχετικού πορίσματος που εξέδωσε, επέλεξε το πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στην περιοχή του Ασπροπύργου, που θα είναι εκτός αστικού ιστού, σε έκταση 168 στρεμμάτων, και στο οποίο προβλέπονται 1.800 θέσεις κρατουμένων. Επιπλέον, σε αυτό θα δημιουργηθούν επτά δικαστικές αίθουσες για την εκδίκαση των υποθέσεων των προσωρινά κρατουμένων, αφού ο «νέος Κορυδαλλός» θα είναι φυλακή υποδίκων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών, όπως είχε καταλήξει να είναι ο τα προηγούμενα χρόνια. Στις 13 Ιανουαρίου υπεγράφη η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.Κατόπιν της ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού καιτης έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένεται, εντός του 2020, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του νέου Καταστήματος Κράτησης και εκτιμούμε ότι σε τρία χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια ενός πλήρως λειτουργικού Καταστήματος Κράτησης.
Σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας αντιμετωπίζει το ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και το ψυχιατρείο. Οι κρατούμενοι προφασιζόμενοι αυτοκτονικό ιδεασμό, καταφέρνουν να μετάγονται στο ψυχιατρείο,το οποίο καταλήγει να αποτελεί αρχηγείο ομάδων κρατουμένων, οι οποίοι σχεδιάζουν νέες εγκληματικές δραστηριότητες. Σε ετήσια βάση στο ψυχιατρείο μετάγονται 1.000 κρατούμενοι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουμε χίλιαψυχιατρικά περιστατικά κάθε χρόνο. Αυτό, λοιπόν, πλέον πρέπει να σταματήσει και ήδη προωθούμε σχετική νομοθετική ρύθμιση.