H Σοφία Νικολάου στο protothema.gr: Ξεκινάμε καμπάνια με τον τίτλο «Κουβεντιάζοντας με τους κρατούμενους για τα αιτήματα τους»

Category: Δηλώσεις, Νέα

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρξει κανένα κρούσμα στις φυλακές, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μέχρι στιγμής τα εχουμε καταφέρει, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας και γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα ενδεχόμενα κρούσματα, με απόλυτο σεβασμό και προτεραιότητα στην υγεία όλων. Προσωπικού και κρατουμένων”, επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου στο protothema.gr και τη δημοσιογράφο Άρια Καλύβα, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την προετοιμασία που έχουμε κάνει στα Καταστήματα Κράτησης για τη διαχείριση του κορονοϊού.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε από την Πέμπτη ξεκινάει, με πρωτοβουλία της, καμπάνια με τον τίτλο «Κουβεντιάζοντας με τους κρατούμενους για τα αιτήματα τους». Στο πλαίσιο αυτό, θα επισκεφθεί όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, έτσι ώστε να ακούσεικαι να καταγράψει όλα τα αιτήματα των κρατουμένων που αφορούν πρωτίστως στον κορωνοϊό, αλλά και σε θέματα που αφορούν στη διαβίωση τους.

Διαβάστε το ρεπορτάζ στο protothema.gr

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πτέρυγα που θα χρησιμοποιηθεί για τα κρούσματα στις φυλακές

Το protothema.gr παρουσιάζει την πτέρυγα των 120 κλίνων στις γυναικείες φυλακές που θα φιλοξενεί τα κρούσματα κορωνοϊού

Αυτή είναι η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού που θα φιλοξενήσει πιθανά κρούσματα κορωνοϊού. Όπως φαίνεται και στις φωτό που αποκαλύπτει το protothema.gr, η πτέρυγα Κ2 που βρίσκεται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλου και μέχρι πρότινος φιλοξενούσε τους οροθετικούς κρατουμένους είναι ήδη έτοιμη, οι χώροι έχουν απολυμανθεί και έχουν τοποθετηθεί 120 κλίνες για περιπτώσεις κρατουμένων που θα νοσήσουν από κορωνοϊό.

Παράλληλα, στο νέο project που σχεδίασε και υλοποίησε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικης κυρία Σοφία Νικολάου για τη διαχείριση του ζητήματος του κορωνοϊού και τη βελτίωση της κατάστασης των συνθηκών στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας, συμπεριλαμβάνεται απολύμανση- σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος με την επιχείρηση σε Χίο και Κω- απεντόμωση και μυοκτονία. Μια ακόμη σημαντική απόφαση αφορά στην «ανακαίνιση του σπιτιού» των κρατουμένων, όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί η κυρία Νικολάου, με αλλαγή στρωμάτων και κλινοσκεπασμάτων ενώ θα αντικατασταθούν όλα τα μαξιλάρια και οι πετσέτες.
Πρωτοβουλία, που αναμφισβήτητα θα συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών και της καθημερινότητας τους ενώ από την Πέμπτη ξεκινάει καμπάνια «Κουβεντιάζοντας με τους κρατούμενους για τα αιτήματα τους». Πληροφορίες λένε ότι θα συσταθεί τριμελής επιτροπή κρατουμένων, καθώς λόγω κορωνοϊού ο αριθμός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία άτομα, και η κυρία Νικολάου θα επισκεφθεί όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έτσι ώστε να ακούσει και να καταγράψει όλα τα αιτήματα που αφορούν πρωτίστως στον κορωνοϊό αλλά και σε θέματα που αφορούν στη διαβίωση τους.

Επιπλέον, σε όλες τις φυλακές έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι 20 θέσεων όπου θα οδηγούνται και θα απομονώνονται ύποπτα κρούσματα τα οποία στη συνέχεια θα εξετάζονται ενώ εξετάσεις θα γίνονται και στους συγκρατούμενους τους. Τα σωφρονιστικά καταστήματα, έχουν ενισχυθεί με νοσηλευτές από τον Ερυθρό Σταυρό και καθημερινά γίνεται θερμομέτρηση κρατουμένων και προσωπικού.

«Κρούσμα κορωνοϊού στις φυλακές δεν έχουμε, ούτε στους κρατούμενους, ούτε στο προσωπικό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρξει κανένα κρούσμα στις φυλακές, τηρώντας απολύτως τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επειδή όμως μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη εβδομάδα, ήδη έχουμε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουμε τα ενδεχόμενα κρούσματα, με απόλυτο σεβασμό και προτεραιότητα στην υγεία όλων. Προσωπικού και κρατουμένων. Και θα το καταφέρουμε» τονίζει στο protothema.gr η κυρία Σοφία Νικολάου.

Θωράκιση

Αξίζει να επισημανθεί ότι η διαχείριση της κρίσης του Covid 19 ξεκίνησε από πολύ νωρίς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε σαφείς εντολές σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «Είμαστε σε κατάσταση υπεύθυνης στάσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι…». Το δύσκολο πεδίο που αφορά στις φυλακές όλης της χώρας καλείται να διαχειριστεί η λεγόμενη «σιδηρά κυρία» της Κατεχακη, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου, η οποία κατάφερε να θωρακίσει με κάθε τρόπο τις φυλακές. Και το κατάφερε καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα Covid-19 σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Οι πρώτες συσκέψεις έγιναν τον Φεβρουάριο και αυτό που αποφασίστηκε ήταν να εφαρμοστεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Έτσι, σε πρώτη φάση έγινε περιορισμός των επισκεπτηρίων και απαγόρευση της μεταφοράς ρούχων, τροφίμων και προσωπικών αντικειμένων. Στη συνέχεια έγινε απολύμανση των χώρων και στα 34 καταστήματα της χώρας ενώ σταδιακά κόπηκαν άδειες και μεταγωγές οι οποίες αποφασίστηκε να γίνονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας ή ασφάλειας. Η καμπάνια «Μένουμε σπίτι» αγγίζει και τις φυλακές όλης της χώρας.

Πηγή: Protothema.gr