Η Ευβοιώτισσα δικηγόρος Σοφία Νικολάου μιλά στη Ματίνα Ρέτσα-Αποκλειστική συνέντευξη

Category: Νέα, Συνεντεύξεις
Πρόκειται για μια υπερδραστήρια γυναίκα με πολλές δράσεις πέραν των επαγγελματικών. Διαβάστε τι λέει για τα παιδικά της χρόνια στο Αυλωνάρι απ΄όπου και κατάγεται, για την επαγγελματική της διαδρομή αλλά και για τις φήμες που την θέλουν υποψήφια βουλευτή.


Ματίνα Ρέτσα – Από το Αυλωνάρι στην Αθήνα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρήκατε τα πατήματά σας και ξεκινήσατε μια μεγάλη δικηγορική καριέρα. Πόσο εύκολο ήταν όλο αυτό;

Σοφία Νικολάου – Όπως για κάθε παιδί στην ηλικία των 18 ετών, η μετάβαση από το σπίτι των γονιών στην απόλυτη ανεξαρτησία, μπορεί να ακούγεται «επαναστατικό», αλλά κρύβει πολλές δυσκολίες, πολλές αγωνίες, πολλή … ανηφόρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα δύσκολα και φτωχά παιδικά μου χρόνια με σκληραγώγησαν. Με έμαθαν να ζω με τις στερήσεις και να αρκούμαι με τα λίγα. Με έμαθαν επίσης να πολεμάω την κάθε μέρα και την κάθε στιγμή. Έτσι ήρθε η Νομική, η Αθήνα και φυσικά η δουλειά από την πρώτη μέρα. Μετά η άδεια του Δικηγόρου, το δικό μου γραφείο και η δικηγορική εταιρεία. Κατά την άποψή μου, πρέπει να δεις την κάθε μέρα σαν μια μικρή μάχη. Και να παλέψεις για αυτήν. Στο τέλος θα έρθει η νίκη και η δικαίωση.

Ματίνα Ρέτσα – Γιατί επιλέξατε τη δικηγορία;

Σοφία Νικολάου – Σκεφτείτε τον κόσμο μας. Την χώρα μας. Την μικροκοινωνία του καθενός μας, ακόμα και τη γειτονιά μας. Σκεφτείτε πόσες αδικίες συμβαίνουν κάθε μέρα σε αυτούς τους χώρους. Πάντα, λοιπόν, πίστευα πως, αν γίνω Δικηγόρος, θα μπορώ να αλλάξω τις αδικίες αυτές. Ότι θα μπορέσω να αλλάξω τον κόσμο. Μεγαλώνοντας, αντιλαμβάνεσαι ότι ακόμα κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, μπορείς να τον ωθήσεις να κάνει ένα βήμα προς τα εκεί. Κι αυτή, νομίζω, είναι η μαγεία της δουλειάς μας που κρατάει πολλούς από εμάς τους Δικηγόρους ενεργούς στη δουλειά μας και στην κοινωνία.

Ματίνα Ρέτσα – Παρά την ενασχόλησή σας με το δικηγορικό γραφείο έχετε αποφασίσει να ασχοληθείτε και με τα κοινά…

Σοφία Νικολάου – Η Δικηγορία και η ενασχόληση με τα κοινά είναι, νομίζω, πράγματα αλληλένδετα. Είναι αδύνατον να είσαι καλός Δικηγόρος εάν είσαι αποκομμένος από την κοινωνία και τους προβληματισμούς της. Αυτό, μοιραία, σε καθιστά και ενεργό πολίτη. Δεν σου αρκεί να ενημερώνεσαι. Θέλεις να συνδιαμορφώνεις και φυσικά να βοηθάς εκεί που υπάρχει ανάγκη. Αυτό ενδεχομένως να έχει τις δυσκολίες του. Με τον κατάλληλο, όμως, καταμερισμό εργασίας και χρόνου και τον απαραίτητο προγραμματισμό, όλα είναι δυνατά.

Ματίνα Ρέτσα – Είστε ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του Μητρώου της ΝΔ και μέλος της επιτροπής δικαιοσύνης αλλά και των οικονομικών…

Σοφία Νικολάου- Η διαδικασία του μητρώου, διά της οποίας καινοτόμησε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς προσέλκυσε ανθρώπους με εμπειρίες ζωής να ριχτούν στον πολιτικό στίβο. Ανθρώπους που δεν είχαν … «προηγούμενα» με την πολιτική, όπως εγώ. Αυτό νομίζω δεν βοηθά μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και την αναβάθμιση του πολιτικού προσωπικού, το οποίο πρέπει να αποκτήσει αυτό που αποκαλώ «κοινωνικό ρεαλισμό». Την επαφή, δηλαδή, με την κοινωνία. Κι αυτό είναι πιστεύω η μεγαλύτερη επιτυχία του μητρώου: έφερε το κόμμα και τους ανθρώπους του πιο κοντά στην κοινωνία και στα πραγματικά της προβλήματα.
Από την άλλη, στις επί μέρους Επιτροπές του κόμματος γίνεται εξαιρετική δουλειά, όπου κυρίως συζητούμε τα διάφορα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση, αλλά και τις λύσεις που θα μπορούσαμε να προτείνουμε για το κάθε μεγάλο ή μικρότερο πρόβλημα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπεις τις ιδέες σου και τις προτάσεις σου να γίνονται πολλές φορές κομμάτι των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό είναι η έννοια και το νόημα αυτών των Επιτροπών. Αυτό είναι η έννοια και το νόημα της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, που είναι αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.

Ματίνα Ρέτσα- Υπάρχουν φήμες ότι σας έχει προταθεί να είστε υποψήφια στην Α Αθήνας…

Σοφία Νικολάου-Η συστράτευσή μου με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ως βάση τη συμφωνία μου με τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τον πολιτικό φορέα, αλλά και με το όραμα του Προέδρου για το αύριο της χώρας. Αν θεωρήσει, σε συνεργασία με τα κομματικά όργανα, ότι μπορώ να συνεισφέρω στην συλλογική προσπάθεια για να ξαναβάλουμε το τρένο στις ράγες και να αναμορφώσουμε την πατρίδα μας, τότε είναι βέβαιο ότι θα είμαι η πρώτη που θα δηλώσω παρούσα, από όποιο πόστο κι αν κληθώ να υπηρετήσω τους κοινούς μας σκοπούς.

Ματίνα Ρέτσα-Μιλάτε με πολύ κόσμο, περπατάτε στο δρόμο, επισκέπτεστε γειτονιές, ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι αυτής της περιοχής;

Σοφία Νικολάου-Το κέντρο της Αθήνας και η ευρύτερη περιοχή, ενώ είναι από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, εν τούτοις, με μία απλή βόλτα στις γειτονιές της, συνειδητοποιείς ότι είναι από τις πλέον παραμελημένες. Επιπροσθέτως, ενώ διαθέτει τόσο ιστορικό πλούτο, δεν αναδεικνύεται. Και φυσικά, το ζήτημα της ασφάλειας, που απασχολεί ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας.
Για το κέντρο της πρωτεύουσας, οι δράσεις πρέπει να είναι συντονισμένες, διαρκείς και από όλους τους συναρμόδιους φορείς: Πρέπει, πρώτον, η αστυνομία να έχει την πολιτική εντολή να κάνει τη δουλειά της, οι δημοτικές υπηρεσίες να έχουν την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας σε όλους τους τομείς (καθαριότητα, φωτισμός κλπ) και οι υπηρεσίες πολιτισμού να ενισχύονται και να στηρίζονται καθημερινά, ώστε να αναδεικνύουν τις υπέροχες γωνιές που κρύβει αυτή η πόλη.
Το κέντρο της πρωτεύουσας είναι ο καθρέφτης της χώρας μας. Είναι η είσοδός της. Οφείλουμε να την έχουμε καθαρή και περιποιημένη.

Ματίνα Ρέτσα-Πιστεύετε πως η ΝΔ έχει τις λύσεις για αυτά;

Σοφία Νικολάου- Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκροτήσει ένα δομημένο σχέδιο δράσης, όχι μόνο για το κέντρο της Αθήνας, αλλά για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Άλλωστε, η κοινωνική μας πραγματικότητα περιλαμβάνει τόσο αλληλένδετα ζητήματα, που αν δεν τα αντιμετωπίσεις ως σύνολο είναι βέβαιο ότι θα αποτύχεις.
Για να τονώσεις την οικονομική ζωή του κέντρου της Αθήνας, δεν μπορείς να στοχεύσεις μόνο σε αυτό. Πρέπει να μειώσεις συνολικά τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές. Εκτός από πολιτική εντολή, οφείλεις να ενισχύσεις υλικά, οικονομικά, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό τις αστυνομικές δυνάμεις για την περιφρούρηση του κέντρου και των Εξαρχείων. Για να έχεις καθαρούς δρόμους και πλατείες, οφείλεις να ενισχύεις τις δομές των Δήμων για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ματίνα Ρέτσα- Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε τι είναι αυτό που θυμάστε περισσότερο από τα χρόνια σας στην Εύβοια;

Σοφία Νικολάου- Η ιδιαίτερη πατρίδα του καθενός χαράζει αναμνήσεις βαθιά στο μυαλό και στην ψυχή κάθε ανθρώπου. Η Εύβοια για μένα είναι το μέρος όπου έκανα τα πρώτα μου βήματα και τα πρώτα μου όνειρα. Είναι οι άνθρωποί της, το χαμόγελό τους, η ηρεμία τους και εκείνο το απίστευτο συναίσθημα γαλήνης που με κατακλύζει κάθε φορά που επιστρέφω. Ελπίζω κι εύχομαι κάθε καλό και είναι βέβαιο πως πάντοτε η σκέψη μου είναι στο … «νησί» μας. Να είστε πάντα καλά.

 

Πηγή: eviavima.com