Κοινή Υπουργική Ανικανότητα

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Εάν δεν έχεις όλα τα στοιχεία μίας υπόθεσης μπροστά σου, μερικές φορές είναι άστοχο, ή ακόμα κι επικίνδυνο, να εκφέρεις άποψη. Στην περίπτωση, όμως, της επένδυσης στο Ελληνικό, η κυβερνητική ατολμία καταδεικνύει ένα σοβαρότατο έλλειμα ικανότητας, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία αδιανόητη καθυστέρηση, που στερεί έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο και συνάμα προσθέτει έναν αέρα αποεπένδυσης, σε κάθε προσπάθεια ανάτασης και ανάταξης ενός πεθαμένου επιχειρηματικού κλίματος.

Στην αρχή ήταν οι εισηγήσεις για αρχαία και για δάση. Μετά ήρθε το δήθεν ξεμπλοκάρισμα με εντολή πρωθυπουργού. Όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν μιλούσε για την υποτιθέμενη κυβερνητική βούληση να προχωρήσει η επένδυση και πως επί των ημερών του ήταν που πήρε δήθεν μπρος. Τα τελευταία νέα είναι πως εκείνη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ο επενδυτής ανέμενε περίπου 4 μήνες, βγήκε μόλις πριν λίγες ημέρες και, μάλλον όχι εκ θαύματος, έθετε εκ νέου «περίεργες» και στρυφνές προϋποθέσεις για να προχωρήσει το έργο.

Και δεν είναι μονάχα αυτό. Τώρα ξεκινά νέος κύκλος, όπου θα πρέπει να κατατεθούν νέα έγγραφα από τον επενδυτή, νέες προθεσμίες και νέες ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας.

Δεν είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως στο πρώτο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση θα είναι και η απεμπλοκή της επένδυσης του Ελληνικού. Δεν είναι η δέσμευσή του και υποχρέωσή μας για προώθηση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Ούτε εκείνη για συντονισμό των επενδύσεων, με αναφορά στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ούτε, τέλος, η θεσμοθέτηση κλειστών προθεσμιών για όλα τα στάδια μίας επένδυσης και η δημιουργία ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια της χώρας για επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν.

Είναι εκείνη η φιλοσοφία πίσω από την κυβερνητική πολιτική, που θεωρεί την επένδυση – την όποια επένδυση και τον επενδυτή – τον όποιο επενδυτή, ταξικό εχθρό. Είναι αυτή η μικροπολιτική «τοποθέτηση ναρκών», λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, μόνο και μόνο για να καθυστερήσει μία επένδυση, που είναι σίγουρο ότι θα φέρει λεφτά στα κρατικά ταμεία και πολλές νέες θέσεις εργασίας για πολλούς νέους συνανθρώπους μας.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η αργοπορημένη έκδοση μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το πρόβλημα είναι ότι είναι Κοινή Υπουργική Ανικανότητα.

Πηγή: in.gr