Λύση με σεβασμό και διαφάνεια για το προσφυγικό

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο

Tα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα, το θέμα της ασφάλειας έχει συνδεθεί άμεσα με το πολύ σημαντικό ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη ήταν, προφανώς, απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τα τελευταία κύματα των προσφύγων, καθώς από τη μία, ήταν ανέτοιμες να αποτρέψουν τις συνθήκες που δημιούργησαν την κρίση, και, από την άλλη, ήταν ανέτοιμες και να τη διαχειριστούν.

Οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα, από την κατάσταση που επικρατεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά μας, δεν τιμούν ούτε τη χώρα μας, ούτε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξαγάγει έρευνα για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό από την Ελλάδα εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, όπως αρνητικός είναι και ο αντίκτυπος από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να φιμώσει όσους προσπαθούν να μάθουν τι έχει γίνει.

Είναι σαφές, λοιπόν, πως πρέπει να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, με τη στήριξη, φυσικά, των εταίρων μας, για την αναστροφή του κλίματος.

Πρώτον, θα πρέπει να ενταθεί η φύλαξη και η προστασία των συνόρων της χώρας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στον Έβρο. Με δεδομένο ότι τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, θα πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει κατάλληλη συνεργασία σε πολλά επίπεδα για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η απόφαση για ενίσχυση της Frontex σε μέσα και υποδομές δεν αρκεί.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει, επιτέλους, μια  συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που θα βασίζεται στη βασική αρχή, στην οποία και χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτή της αλληλεγγύης.

Δεν μπορεί η Ελλάδα και, μάλιστα, συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, να επωμίζεται μόνη της  το τεράστιο βάρος της  διαχείρισης των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών. Και δεν μιλώ μόνο για χρήματα, αλλά για την ανάγκη, επιτέλους, να υπάρξει και επιμερισμός των βαρών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τρίτον, είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες με ένα  συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που δεν θα βασίζεται μόνο στη λογική των επιδομάτων και των κοινοτικών κονδυλίων, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών.

Τέταρτον, να υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών και, τέλος, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

=============

Το άρθρο αυτό αποτελεί τμήμα της ομιλίας της Σοφίας Νικολάου σε ημερίδα με θέμα την Ασφάλεια και την Κοινωνική Ανοχή που οργάνωσε το RIEΑS και η δικηγορική εταιρία «Σοφία Νικολάου και Συνεργάτες»

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος