Loading...

Οδηγός επιβίωσης από Τράπεζες και funds

Category: Αρθρογραφία, Νέα
«Βγήκαμε από τα προγράμματα, αλλά δεν βγήκαμε από τα προβλήματα», ήταν το συμπέρασμα του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νικολάου Καραμούζη, στο επιχειρηματικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν πριν λίγες ημέρες το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο και το περιοδικό «The Economist», στο Βερολίνο. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Όσο κι αν αυτή η κυβέρνηση ευαγγελίζεται το τέλος των μνημονίων και την επιστροφή στην κανονικότητα, οι πληγές που άφησε στο σώμα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Και, δυστυχώς, θα πάρει καιρό.

Απότοκος της τραγικής κυβερνητικής διαχείρισης είναι και η διαμορφωθείσα κατάσταση, αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Δίχως σαφές και συγκεκριμένο σχεδιασμό, δίχως προγραμματισμό και πλάνο, η κυβέρνηση αυτή έφτασε να πνίγεται στον ωκεανό της ανικανότητάς της και μαζί της να πνίγει χιλιάδες δανειοληπτών.

Τα κόκκινα δάνεια στην χώρα μας έφτασαν αισίως τα 83 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κοινωνική διαστρωμάτωση των κόκκινων δανειοληπτών περιλαμβάνει πολλές και γνωστές κατηγορίες συμπολιτών μας, με κυρίαρχες εκείνες των επιχειρηματιών που αδυνατούν πλέον να εξυπηρετούν δάνεια ιδιαίτερης και υψηλής τοκοφορίας, αλλά και απλών ιδιωτών που έλαβαν στεγαστικά δάνεια, που τώρα αδυνατούν να αποπληρώσουν. Οι Τράπεζες, όμως, παρά το κλίμα ύφεσης, έχουν προ καιρού δεσμευτεί ότι θα μειώσουν τα δάνεια αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 κατά 55 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσο κι αν ο κύριος Τσακαλώτος και οι συν αυτώ επιθυμούν μία οριζόντια λύση, νομοθετικά κατοχυρωμένη, έχουν ήδη καθυστερήσει σε εγκληματικό βαθμό. Η πρώτη αρνητική συνέπεια αυτού είναι η διαρκώς αυξανόμενη μεταβίβαση δανείων σε funds.

Άραγε, υπάρχει τρόπος να προστατευτεί κάποιος από τις άγριες διαθέσεις τους; Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται να αλλάξουν οι όροι του δανείου, με συνέπεια να απαγορεύεται αυτοί να καταστούν δυσμενέστεροι για τον δανειολήπτη. Επιπροσθέτως, ο νέος κύριος του δανείου θα πρέπει να επανεκκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Σημειώστε, δε, πως τουλάχιστον μέχρι τις 31/12 που θα ισχύει ακόμα ο Νόμος Κατσέλη, οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του, ανεξαρτήτως της πώλησης του δανείου τους.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Τα προβλήματα, όμως, έρχονται στη συνέχεια και φυσικά αφορούν εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Αν, λοιπόν, διαθέτετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε ακίνητη ή κινητή περιουσία και είστε οφειλέτης δανείου, θα πρέπει να αναμένετε από εδώ και στο εξής μία άτεγκτη και πιο σκληρή στάση από τον «ιδιοκτήτη» του δανείου σας. Προς ώρας, φρονώ πως δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Είναι, όμως, βέβαιο ότι, αφού ολοκληρωθούν οι διάφορες προσπάθειες εξωδικαστικής επίλυσης, μετά θα επισπευσθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να αποκτηθεί η περιουσία του οφειλέτη. Συγκεκριμένα για τα funds, τότε είναι που θα γεννηθεί το οξύμωρο σχήμα: Ένα fund που θα έχει δαπανήσει 3 ευρώ για να αποκτήσει 100 ευρώ δανείου, θα μπορεί να εκπλειστηριάσει ακίνητη ή κινητή περιουσία του οφειλέτη αξίας 100 ευρώ συν τα δικαστικά έξοδα!

Η άμυνα ενός οφειλέτη απέναντι στην «επίθεση» αυτή είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, πρώτα απ’ όλα, με την κατάθεση ανακοπής και αναστολής εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής, που θα εκδώσει η Τράπεζα ή το fund, μετά την καταγγελία του δανείου σας. Η προθεσμία για την κατάθεση αυτής της ανακοπής είναι 15 εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίηση της διαταγής πληρωμής. Η αναστολή, εάν πράγματι τα εισοδήματά σας είναι χαμηλά, είναι πολύ πιθανό να γίνει δεκτή. Έχει, όμως, πάντοτε προσωρινό χαρακτήρα και διαρκεί μέχρι τη συζήτηση της κύριας ανακοπής. Όσον αφορά στην ανακοπή, δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί σχετική και σταθερή νομολογία, καθώς, μέχρι τούδε, ο εκάστοτε ανήμπορος δανειολήπτης κατέφευγε στο νόμο Κατσέλη. Ελπίζω τα Δικαστήρια να μας εκπλήξουν ευχάριστα, ειδικά ως προς το προαναφερθέν ζήτημα της ασυμφωνίας μεταξύ ποσού που δαπανά το fund και ποσού που αξιώνει.

Αν αυτές οι δικαστικές ενέργειες πέσουν στο κενό, το επόμενο βήμα είναι η προσβολή πάλι με ανακοπή, της έκθεσης του πλειστηριασμού. Η προθεσμία για αυτήν την ανακοπή είναι 30 ημέρες από την κοινοποίηση της εκθέσεως που ορίζει ουσιαστικά την ημερομηνία του πλειστηριασμού ή 45 ημέρες, εάν υφίστανται ελαττώματα στην κατασχετήρια έκθεση. Αν χαθούν και αυτά, απομένει ένα τελευταίο καταφύγιο που είναι η αίτηση για αναστολή του πλειστηριασμού για 6 μήνες, που κατατίθεται μέχρι 15 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε για τις ενέργειές σας κάποιον νομικό παραστάτη και να προσπαθείτε παράλληλα να βρείτε κάποια εξωδικαστική λύση με την Τράπεζα (ή το fund).

Οι λύσεις δεν είναι μαγικές, ούτε μπορούν να έρθουν χωρίς πρόγραμμα και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Φρονώ πως το ιρλανδικό μοντέλο με τη μέθοδο του split and freeze, όπου το δάνειο χωρίζεται σε δύο μέρη, ο δανειολήπτης αποπληρώνει το εναπομείναν αντίτιμο στο ύψος της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου του και διαγράφει μέρος του υπολοίπου, είναι μία λύση που θα ξεμπλοκάρει πλείστες περιπτώσεων, θα ρίξει αναγκαίο χρήμα στα τραπεζικά ταμεία και κυρίως θα γλιτώσει την χώρα μας από ένα αδιανόητο κοινωνικό φαινόμενο ξεσπιτώματος.

Όλα αυτά, όμως, απαιτούν και μία κυβέρνηση που θα έχει γνώμονα την αναγκαιότητα παροχής κινήτρων για εργασία, επιστροφής και θωράκισης της εμπιστοσύνης και αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Με μετακλητούς και επιδόματα, θα πρέπει να ξεχάσουμε την περίπτωση να βρεθεί λύση.

Πηγή: newpost.gr