Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή. Άραγε πως;

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Στην ελληνική Βουλή υπάρχουν μόλις 70 γυναίκες και 230 άνδρες βουλευτές. Στις επιχειρήσεις η αναλογία είναι χειρότερη

Αν σας έλεγα το όνομα Σολεδάδ Γκαγιέγο – Ντίαθ, το πιθανότερο θα ήταν να μη σας θύμιζε απολύτως τίποτα. Αν, επίσης, σας έλεγα ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της μεγαλύτερης ισπανικής εφημερίδας (El Pais), ενδεχομένως και πάλι να θεωρήσετε ότι δεν είναι κάτι που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς:

Οι γυναίκες έχουμε από καιρού κερδίσει την ισοτιμία στην κοινωνική συνείδηση, τουλάχιστον στις χώρες της δυτικής δημοκρατίας. Αν, όμως, συνδυάζαμε την παραπάνω πληροφορία με την πρώτη ισπανική κυβέρνηση όπου οι γυναίκες πλειοψηφούν (11 γυναίκες έναντι 6 ανδρών), τότε ίσως η σύγκριση με τη μίζερη ελληνική πραγματικότητα να μην ήταν μόνο αναπόφευκτη, αλλά και απογοητευτική.

Μακριά από εμένα οι αναίτιοι διθύραμβοι στη γυναικεία φύση, ως μοναδικό προαπαιτούμενο για τη σίγουρη εξασφάλιση όποιας επιτυχίας. Η ικανότητα, η τόλμη, το μεράκι είναι χαρακτηριστικά ανθρώπου, όχι φύλου.

Όταν, όμως, κοιτάζεις την ελληνική Βουλή και βλέπεις 70 γυναίκες και 230 (!) άνδρες, την ελληνική Κυβέρνηση και βλέπεις 8 γυναίκες και 42 άνδρες, τις ελληνικές επιχειρήσεις και βλέπεις 1 γυναίκα ανά 9 άνδρες – μέλη των διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιριών, τότε είναι βέβαιο πως κάτι δεν πάει καλά.

Αν αναλογιστούμε ότι στη Γαλλία, που ψηφίστηκε σχετικός Νόμος, το ποσοστό αυτό στις διοικήσεις των επιχειρήσεων έφτασε μέσα σε 7 χρόνια στο 43,4%, τότε θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στην ελληνική περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα μόνο κουλτούρας, αλλά και με ένα ζήτημα νομοθετικής ατολμίας.

Είναι η ώρα να τολμήσουμε, λοιπόν. Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή!

Πηγή: in.gr