Οι νάρκες του ΣΥΡΙΖΑ

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Λίγο πριν την εκκωφαντική της ήττα, αυτή η κυβέρνηση φρόντισε να ναρκοθετήσει τον δρόμο της επόμενης, όχι τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικό – αυτό έχει γίνει προ πολλού- αλλά, κυρίως, σε επίπεδο διεθνούς εμπιστοσύνης. Ο πρώτος σκόπελος της επόμενης κυβέρνησης θα είναι προφανώς η ανάκτησή της. Πόσο εύκολο είναι άραγε αυτό;

«Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 15 Μαΐου, θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος», αναφέρεται σε Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μίας έκθεσης με πλούσιο παρασκήνιο, σχετικά με το εάν θα έπρεπε να δημοσιευτεί, προκειμένου να μην «επηρεάσει καταστάσεις», ενόψει εκλογών. Προκρίθηκε, όμως, η άποψη – και νομίζω ορθώς – ότι και η μη δημοσιοποίηση θα μπορούσε να τις επηρεάσει.

Περαιτέρω, στην ίδια Έκθεση, συναντάμε μία λίστα με μεταρρυθμίσεις που βαλτώνουν, αλλά και αναφορά σε προσλήψεις στο Δημόσιο που δεν έπρεπε να γίνουν και σε καθυστέρηση στην καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ποιο είναι το κεντρικό νόημα της Έκθεσης; Ότι εκείνη την εμπιστοσύνη που είχαμε κερδίσει ως λαός απέναντι στους πιστωτές μας, με κόπους και θυσίες ετών μέχρι το 2015, που απολέσαμε με πάταγο σε εκείνο το εξάμηνο της δήθεν διαπραγμάτευσης, τώρα, λίγο πριν αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν την καταστροφική τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, διαλύουμε κάθε ψήγμα πίστης απέναντι στις προσπάθειές μας.

Πώς; Μα, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προθέσεις ακόμα και της επόμενης κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί, σε πρώτη φάση, να επαναδιαπραγματευτεί, όχι τους όρους μίας κακής συμφωνίας που μας «φόρεσε» η ανικανότητα της απερχόμενης κυβέρνησης, αλλά το επίπεδο του σεβασμού και της αξιοπιστίας μας ως χώρας απέναντι στα συμφωνηθέντα.

Σε περίπου έναν μήνα, η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινά τον ανηφορικό δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και την εμπέδωση της κοινωνικής αξιοκρατίας. Με δεδομένη την προσήλωση στους στόχους, είναι σίγουρο πως, όσα επιπρόσθετα εμπόδια κι αν προσπαθεί να βάλει μία κυβέρνηση σε αποδρομή, δεν είναι αρκετά.

Πηγή: in.gr