Η ομιλία της Σοφίας Νικολάου στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Category: Νέα

Η ομιλία της Σοφίας Νικολάου στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο 16-12-2017

Το κείμενο της ομιλίας:

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Φίλοι και φίλες,

Οι δύο αυτές ημέρες είναι ξεχωριστές για τη Νέα Δημοκρατία. Καλούμαστε να παρουσιάσουμε και να επικυρώσουμε ένα σχέδιο που θα αποδεικνύει πως είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων.

Τα όσα παρουσιάστηκαν στα 7 προσυνέδρια αλλά και τα όσα ακούστηκαν μέχρι σήμερα δείχνουν ότι υπάρχει και το σχέδιο και η βούληση και οι άνθρωποι για να το πετύχουμε.

Η επανεκκίνηση της χώρας, την οποία επιδιώκουμε, ξεκινά από την οικονομία, αλλά δεν αφορά μόνο αυτή. Χρειάζεται και μια «θεσμική επανάσταση», όπως την έχει επανειλημμένα αναφέρει και ο Πρόεδρός μας  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή η «θεσμική επανάσταση» περνά από τη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματός μας με  παρεμβάσεις, που θα ενισχύσουν την πολιτική σταθερότητα, θα εκσυγχρονίσουν το πολιτικό σύστημα και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις  για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε 5 συγκεκριμένα σημεία.

Πρώτον, να αποσυνδεθεί το ζήτημα των εκλογών από την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν η Βουλή δεν καταφέρει να συγκροτήσει την αναγκαία πλειοψηφία ο πρόεδρος να εκλέγεται από το λαό.

Δεύτερον, να επέλθει πλήρης διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.  Οι βουλευτές που γίνονται υπουργοί να χάνουν την ιδιότητά τους για όσο καιρό είναι υπουργοί και να αντικαθίστανται για το αντίστοιχο διάστημα από τους επιλαχόντες βουλευτές.

Τρίτον, αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της. Με αυξημένη πλειοψηφία να ψηφιστεί ειδικό εκλεκτορικό σώμα που θα εκλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Γίνεται σε άλλες χώρες, μπορούμε να αντλήσουμε καλές πρακτικές.

Τέταρτον, να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ώστε και οι υπουργοί να κρίνονται όπως κάθε πολίτης και να εναρμονιστεί έτσι η συνταγματική πρόβλεψη με το περί δικαίου κοινό αίσθημα.

Πέμπτον, να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε να ιδρυθούν μη-κρατικά, ιδιωτικά πανεπιστήμια και να γίνει η χώρα μας διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Πέραν αυτών των αλλαγών θεωρώ σημαντικό και πολιτικά κρίσιμο το κόμμα μας να καταθέσει άμεσα πρόταση νόμου σχετικά με τους πλειστηριασμούς και συγκεκριμένα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, στην οποία θα συνεκτιμώνται: η αξία του ακινήτου, το ποσοστό αποπληρωμής, η συνέπεια του δανειολήπτη και  οι αντικειμενικές οικονομικές του δυνατότητες.

Με τον τρόπο αυτό θα διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και όσοι φρόντισαν να βγάλουν  τα χρήματά τους στο εξωτερικό, από όσους ήταν συνεπείς για όσο μπορούσαν και κάποια στιγμή – την περίοδο της κρίσης – περιήλθαν σε δύσκολη θέση.

Κυρίες και κύριοι,

Η πολιτική μάχη είναι καθημερινή και θα είναι δύσκολη. Θα την κερδίσουμε όμως με τη δύναμη των ιδεών μας, με την αξιοπιστία των θέσεών μας και τη μαχητική μας παρουσία σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα. Και θα είναι η Νέα Δημοκρατία η δύναμη που θα αλλάξει την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ

 #με_τον_Κυριάκο  #αξίζουμε_καλύτερα  #neadimokratia #axizoume_kalytera