Όταν οι σπασμένες βιτρίνες γίνονται τουριστική ατραξιόν

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Από την… «επαναστατική γυμναστική» στο κέντρο της Αθήνας δίπλα στις σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, μένει και η εξής εικόνα: Ομάδα τριών ξένων τουριστών, να στέκουν εκεί στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου, να κοιτούν τα συντρίμμια γύρω τους και να αναρωτιούνται: Τι έγινε;

Τι να απαντήσεις; Τι μπορείς να απαντήσεις; Έντεκα εμπορικά καταστήματα και δύο τράπεζες γυαλιά – καρφιά. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, ομάδα είκοσι βανδάλων μας έδειξε με άλλον έναν γλαφυρό τρόπο ότι η Αθήνα, η πρωτεύουσα, το κέντρο, δεν είναι απλά άβατα, δεν είναι απλά ανοχύρωτα, είναι, πλέον, απαγορευμένες ζώνες.

Πώς να εξηγήσεις σε έναν ξένο τουρίστα ότι εδώ, στη χώρα μας, μερικοί ανεγκέφαλοι διαλύουν ξένες περιουσίες, νομίζοντας ότι πολεμούν το σύστημα, όταν αυτό δεν δίνει άδεια να βγει από τις φυλακές ένας κατά συρροή δολοφόνος;

Γιατί δεν τους πιάνετε; Θα ήταν σίγουρα η επόμενη ερώτηση. Κι αυτή δύσκολη. Γιατί θα πρέπει να εξηγήσεις ότι η Πολιτεία, εδώ, προτιμά να κάνει βόλτα με το περιπολικό τις αναρχοαυτόνομες συλλογικότητες και να τους αφήνει να καίνε τα Εξάρχεια κάθε Παρασκευή βράδυ για να… ξεδίνουν.

Και γιατί γίνεται αυτό; Γιατί αυτή η κυβέρνηση, που το παίζει αριστερή και υπέρ των δικαιωμάτων, νομίζει ότι χαϊδεύοντας τα αυτιά των δήθεν επαναστατών φίλων της, κρατώντας τους στο απυρόβλητο, χωρίς να τους συλλαμβάνει, χωρίς να τους τιμωρεί, με νόμους – απελευθερωτές, ενισχύει, δήθεν, την κινηματική της φυσιογνωμία.

Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του. Μη δημοκρατία είναι η δημοκρατία που κυριαρχεί η ανασφάλεια. Που ο πολίτης δεν φοβάται μόνο να περπατήσει στη γειτονιά του, στην ίδια του την πόλη, αλλά φοβάται ακόμα και να πει τη γνώμη του, μήπως κατηγορηθεί ως δεξιός και φασίστας.

Ευτυχώς που υπάρχουν θαρραλέοι Δικαστές και δεν υπέκυψαν στον στυγνό εκβιασμό μερικών εγκληματιών. Είναι η ώρα να αποκτήσουμε και θαρραλέους κυβερνήτες.

Πηγή: in.gr