Ο πήχης τέθηκε στο υψηλότερο σημείο

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Άρθρο της Σοφίας Νικολάου στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» με τίτλο «ο πήχης τέθηκε στο υψηλότερο σημείο». (29/11/2017)

Η εικόνα που έχουμε για τα κομματικά συνέδρια περιλαμβάνει σίγουρα άκρατους δελφινισμούς, ανίερη ψηφοθηρία και υπερφίαλες τοποθετήσεις, μέχρι την τελική,  «τηλεοπτική» εμφάνιση του αρχηγού και του πυρίκαυστου λόγου του. Οι πάντες θα χειροκροτήσουν, έμπλεοι ενός υποτιθέμενου κλίματος ενότητας και…πάμε για άλλα. Αν κάτι, λοιπόν, μας δίδαξε η σύγχρονη πολιτική μας ιστορία, είναι πως το 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας…απαγορεύεται να έχει έστω και ένα από τα παραπάνω συστατικά.

Η εμπειρία των 7 προσυνεδρίων σε όλη την Ελλάδα με πολυποίκιλες θεματικές, έδειξε το δρόμο: Με διαδραστικές συζητήσεις, με τοποθετήσεις ανθρώπων με γνώση, εμπειρία και θέληση προσφοράς και, πρωτίστως, με ιδέες, οι οποίες όχι απλά άπτονται ενός ξεχασμένου πολιτικού ρεαλισμού, αλλά μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την απαραίτητη κυβερνητική «μαγιά» για το αύριο ενός κόμματος εξουσίας.

Το Συνέδριο, όμως, του Δεκεμβρίου, δεν θα είναι, απλά, ένα συνέδριο όπου η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει ή έστω θα συνδιαμορφώσει ανοιχτά, συμμετοχικά, δημοκρατικά το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Είναι ένα συνέδριο, που τιτλοφορήθηκε «αρχών και θέσεων» και τέτοιο πρέπει να είναι. Ο πήχυς τέθηκε στο υψηλότερο σημείο. Ο απλός καθορισμός μίας κυβερνητικής γραμμής, θα μας περάσει από κάτω. Μέσα από τον συνεδριακό διάλογο θα επαναπροσδιοριστεί η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα, που οφείλει να χαρακτηρίζει έναν σύγχρονο, κεντροδεξιό, κομματικό φορέα, ο οποίος, δεν θα αφουγκράζεται, απλά, τις απαιτήσεις των καιρών και θα συμπορεύεται μαζί τους, αλλά θα ηγείται μίας συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Για τις αλλαγές που απαιτεί η οργάνωση της οικονομίας της χώρας, η δημόσια διοίκηση, η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια στην χώρα μας. Ο κόσμος διψά για αυτήν την διαφορετική, εκσυγχρονιστική φωνή. Διψά να ακούσει πως υπάρχει τρόπος και βρίσκεται μακριά και έξω από κομματικά γραφεία.

Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται επαναβεβαίωση της ιδεολογικοπολιτικής της ηγεμονίας. Ας γίνει αυτό το Συνέδριο το εφαλτήριο.