Ποιο νομικό τερτίπι θα εφεύρουν τώρα;

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Ποιο νομικό τερτίπι θα εφεύρουν τώρα;

Άρθρο της Σοφίας Νικολάου στον «Ελεύθερο Τύπο»

Στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, κάθε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν έχει μία ανάγνωση, αλλά πολλαπλές. Αυτό συμβαίνει, όχι γιατί διίστανται οι νομικές ερμηνείες, αλλά διότι η κυβέρνηση εφευρίσκει νομικά τερτίπια για να τις γράφει – όσες δεν τη συμφέρουν – στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Πολύ φοβάμαι ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την απόφαση που κρίνει αντισυνταγματικό τον Νόμο Κατρούγκαλου.

Όταν προσέφευγαν κατά του Νόμου ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι), επικαλούμενοι την αναντιστοιχία ζωτικής σημασίας διατάξεων του Νόμου με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι περισσότεροι ανέμεναν ότι το «δημόσιο συμφέρον» θα έμπαινε πάλι τροχοπέδη στην έκδοση ευνοϊκής απόφασης.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, όμως, φαίνεται πως μας διέψευσαν πανηγυρικά, θεωρώντας αντισυνταγματική την ένταξη όλων των κατηγοριών απασχολούμενων σε έναν ενιαίο φορέα, αλλά και την ομογενοποίηση των κανόνων υπολογισμού της εισφοράς, με βάση το εισόδημα. Οι πληροφορίες λένε ότι έγινε δεκτός ο σχετικός λόγος προσφυγής και το ΣτΕ έκρινε, ορθώς κατά τη γνώμη μου, πως, αν και οι κανόνες θα μπορούσαν να είναι ενιαίοι και όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι να υπολογίζουν τις εισφορές τους με βάση το εισόδημα, είναι παράνομο, όμως και αντισυνταγματικό το γεγονός ότι οι μισθωτοί έχουν ακόμα αν και πενιχρές πλέον, κάποιες φοροαπαλλαγές, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες καμία.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι τι κάνουμε τώρα. Ερώτημα που δεν θα είχε κανένα νόημα να τίθεται σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του δυτικού κόσμου. Επειδή, όμως, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται κουρελόχαρτα κατά το δοκούν, το ερώτημα αυτό καθίσταται καίριο.

Είναι σφόδρα πιθανό, η συγκεκριμένη κυβέρνηση να προσπαθήσει με νομικά τερτίπια και νόμους – μπαλώματα, να δείξει σθεναρή ανυπακοή στην απόφαση. Άλλωστε, έχει πράξει αναλόγως πολλάκις στο παρελθόν, όπως με το πρόσφατο Κατρουγκάλειο εφεύρημα περί «προσωπικής διαφοράς», ώστε να παρακαμφθεί μία άλλη απόφαση του ΣτΕ.

Είναι βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα διάφορα επιτελεία σβήνουν και γράφουν τον τρόπο αντίδρασης. Είμαι περίεργη να δω το νέο εφεύρημα, προκειμένου να ξεπεραστεί το νέο «θεσμικό εμπόδιο».

Είμαι όμως επίσης περίεργη να δω εάν η όποια ανυπακοή των πολιτών σε οποιοδήποτε νόμο – μπάλωμα, θα μπορούσε να είναι με οποιονδήποτε τρόπο καταδικαστέα. Αν, δηλαδή, οι εκάστοτε Σύλλογοι των αυτοαπασχολουμένων – ο Δικηγορικός και Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και κάθε κλάδος που πλήττεται, στραφεί και πάλι κατά του ΕΦΚΑ, αλλά αυτή τη φορά ζητήσει τις παρανόμως καταβληθείσες παράλογες και υπέρογκες εισφορές των μελών του.

Ποιο νομικό τερτίπι θα εφεύρουν άραγε τότε για να μην τις δώσουν;