Απάντηση της Σοφίας Νικολάου σε αναγνώστη

Category: Αρθρογραφία, Νέα

 Άρση προσημείωση υποθήκης

Ερώτηση Αναγνώστριας:

Ειμαι 22 χρόνια παντρεμένη, έχω 2 παιδιά, 22 και 14 χρόνων. Πριν παντρευτώ ο πατέρας μου μου ειχε αγοράσει το διαμέρισμα που μένουμε το οποίο είναι γραμμένο στο όνομά μου. Εγώ ζήτησα από τον μπαμπά μου τότε να γίνει μια υποθήκη στο όνομά του, η οποία και έγινε στο δικαστήριο.Ο μπαμπάς μου δυστυχώς πέρυσι πέθανε και μου είπαν ότι η υποθήκη πάει στους κληρονόμους, δηλ. στη μαμά μου και στην αδελφή μου. Πώς μπορεί να λυθεί αυτό με κάποιο τρόπο ώστε και οικονομικά να μπορούμε να το κανονίσουμε. Γιατί μου είπαν ότι αυτό για να γίνει τώρα είναι δαπανηρό. Ευχαριστώ πολύ, περιμένω απάντηση!

Απαντά η δικηγόρος Σοφία Νικολάου

Καλησπέρα σας,

Εαν αντιλαμβάνομαι σωστά, έχετε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου που σας είχε αγοράσει ο πατέρας σας και επιθυμείτε να γίνει άρση της υποθήκης που έχει εγγραφεί στο ακίνητο αυτό.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συναινεί και η άλλη πλευρά και εφόσον έχει πεθάνει ο πατέρας σας και δεν έχουν αποποιηθεί οι κληρονόμοι του, θα πρέπει να συναινούν οι κληρονόμοι του. Η διαδικασία είναι σχετικά σύντομη και το κόστος δεν είναι πολύ υψηλό. Απλά, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα εξής: ότι εσείς θα πρέπει να αναλάβετε το κόστος παράστασης του δικηγόρου και της “άλλης πλευράς” για να συναινέσει στην άρση της υποθήκης και επίσης θα πρέπει και η “άλλη πλευρά” να έρθει να συναινέσει στην άρση της.

Σημειωτέον ότι και εσείς έχετε καταστεί κληρονόμος του πατέρας σας, μαζί με την μητέρα σας και την αδερφή σας, εκτός και αν υπάρχει διαθήκη που προβλέπει κάτι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση και για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, θα πρέπει να δούμε το συμβόλαιο κτήσης του ακινήτου και να ξέρουμε το λόγο για τον οποίο ενεγράφη η υποθήκη.

Πηγή: Infowoman.gr