Σοφία Νικολάου στο protothema.gr: Το σχέδιο μας για τη θωράκιση των Kαταστημάτων Kράτησης από τον κορoνοϊό

Category: Δηλώσεις, Νέα

«Είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά σε αυτή την κρίση και σε αγαστή συνεργασία, καθώς έχουμε έναν κοινό στόχο. Να σώσουμε ζωές», τόνισε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου στο protothema.gr. Στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ήδη από τον Φεβρουάριο, στα Καταστήματα Κράτησης, η Σοφία Νικολάου αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του σχεδίου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για τη θωράκιση των 34 σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας και την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Διαβάστε το δημοσίευμα

Καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και στις φυλακές όλης της χώρας – Το σχέδιο της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για τη θωράκιση των φυλακών από τον κορωνοϊό

Αναστολή αδειών κρατουμένων και μεταγωγών, απαγόρευση επισκεπτηρίων και μεταφοράς φαγητών και ειδών ρουχισμού, δημιουργία ειδικής πτέρυγας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού 120 κλινών για νοσηλεία κρουσμάτων απέναντι απο το νοσοκομείο και χώρων «καραντίνας» για ύποπτα κρούσματα, διαρκής θερμομέτρηση κρατουμένων και σωφρονιστικών, καθημερινή απολύμανση των φυλακών και εντολή για μεγάλη γενική καθαριότητα μέσα στην εβδομάδα. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρίας Σοφίας Νικολάου για τη θωράκιση των 34 σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας και την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ενα σχέδιο που είχε ξεκινήσει να εκπονείται απο τον Φεβρουάριο, να εφαρμόζεται σταδιακά και μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του καθηγητή Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντών και αρχιφυλάκων των φυλακών, αξιωματικών του Μεταγωγών και της Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, απλώθηκε σαν δίχτυ ασφαλείας πάνω απο όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Μέχρι στιγμής η εφαρμογή του κρίνεται επιτυχημένη, με δεδομένο ότι δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού μέσα στις φυλακές όλης της χώρας.

«Από την πρώτη στιγμή που η κρίση έκανε την εμφάνισή της, ήδη από τον Φεβρουάριο, αρχίσαμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας τόσο των κρατουμένων, όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς αυτό αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Χρειάστηκε, καθώς κορυφώνεται αυτός ο «πόλεμος», να λάβουμε μέτρα που σε πολλούς «ξένισαν», όπως είναι η απαγόρευση του ελεύθερου επισκεπτηρίου και η απαγόρευση εισόδου ρουχισμού στους κρατούμενους. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να προπαγανδίσουν, αλλά καθαρά προληπτικό. Καθώς, δεδομένου του υπερπληθυσμού στα Καταστήματα Κράτησης, αντιλαμβάνεστε ότι οφείλουμε να είμαστε τριπλά προσεκτικότεροι και να δρούμε ακόμα πιο καθοριστικά και άμεσα. Εξάλλου, τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι υπό την καθοδήγηση του κ.Τσιόδρα και ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι ενημέρωσαν σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία μου, τους διευθυντές όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως και εκπροσώπους των υπαλλήλων.
Είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά σε αυτή την κρίση και σε αγαστή συνεργασία, καθώς έχουμε έναν κοινό στόχο, μια προτεραιότητα. Να σώσουμε ζωές» τονίζει στο protothema.gr η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου.

«Μένουμε Σπίτι» και στις φυλακές

Η διαχείρηση της κρίσης του Covid-19 ξεκίνησε απο πολύ νωρίς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε σαφείς εντολές σε οτι αφορα στο ζήτημα της αποτελεσματικης διαχείρισης επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «Είμαστε σε κατάσταση υπεύθυνης στάσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι…». Ένα δύσκολο πεδίο που καλείται να διαχειριστεί είναι αυτό των φυλακών. Και, όπως όλα δείχνουν, η «σιδηρά κυρία» της Κατεχάκη, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου, ειναι αποφασισμένη να θωρακίσει με καθε τρόπο τις φυλακές. Και το έκανε. Οι πρώτες συσκέψεις έγιναν τον Φεβρουάριο και αυτό που αποφασίστηκε ήταν να εφαρμοστεί ένα επιχειρησιακο σχέδιο το οποίο θα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Έτσι, σε πρώτη φάση έγινε περιορισμός των επισκεπτηρίων και απαγόρευση της μεταφοράς ρούχων, τροφίμων και προσωπικών αντικειμένων. Στη συνέχεια, έγινε απολύμανση των χώρων και στα 34 καταστηματα της χώρας ενω σταδιακά κόπηκαν και οι μεταγωγές. Από χθες και οι άδειες των κρατουμένων ενώ οι μεταγωγές αποφασίστηκε να γίνονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας ή ασφαλείας. Με απλά λόγια η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» αγγίζει και τις φυλακές όλης της χώρας.

Νέα πτέρυγα 120 κλινών για κρούσματα κορωνοϊού

Στο σχέδιο της Γενικης Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικης για τον Covid-19 συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μιας νέας πτέρυγας, η οποία σε περίπτωση ανάγκης θα υποδεχθεί νοσούντες κρατουμένους. Η πτέρυγα είναι έτοιμη και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την πτέρυγα Κ2 που βρίσκεται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και μέχρι πρότινος φιλοξενούσε τους οροθετικούς κρατούμενους. Οι χώροι έχουν απολυμανθεί και έχουν τοποθετηθει 120 κλίνες για περιπτώσεις κρατουμένων που θα νοσήσουν απο κορωνοϊό. Επιπλέον, σε όλες τις φυλακές έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι 20 θέσεων όπου θα οδηγούνται και θα απομονόνονται ύποπτα κρούσματα τα οποία στη συνέχεια θα εξετάζονται ενώ εξετάσεις θα γίνονται και στους συγκρατούμενους τους. Τέλος, οι φυλακές έχουν ενισχυθεί με νοσηλευτές από τον Ερυθρό Σταυρό ενώ καθημερινά γίνεται θερμομέτρηση κρατουμένων και προσωπικού.

Πηγή: protothema.gr