Στα όπλα!

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Άρθρο της Σοφίας Νικολάου

Η κατάρρευση του νόμου Κατρούγκαλου μέσω ΣτΕ μπορεί να αποφευχθεί από την κυβέρνηση μέσω αλλαγών που θα κάνει σε ένα νέο νομοσχέδιο. Οι θιγόμενοι τι θα κάνουν; Θα περιμένουν όντας εφησυχασμένοι;

Οι δικαστικές αποφάσεις έχουν ένα κακό: δεν είναι νόμοι, ούτε υπουργικές αποφάσεις για να εφαρμόζονται άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει χρόνο να ανασυνταχθεί και να αντιδράσει, αλλάζοντας τον νόμο σε κάποια σημεία, μήπως καταφέρει την επόμενη φορά να περάσει τα συνταγματικά τεστ. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει τρόπο αντίδρασης. Οι πολίτες;

Τα παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν είναι πολλά: Οι αποφάσεις του ΣτΕ κατακρίνονταν, λοιδορούνταν και μετά από λίγο καιρό εμφανιζόταν ένας νέος νόμος που κάλυπτε τις τρύπες που είχε ανοίξει ο προηγούμενος. Το πιθανότερο είναι πως και σε αυτήν την περίπτωση το ίδιο θα συμβεί.

Η απόφαση φαίνεται πως έκρινε αντισυνταγματική τη διαφοροποίηση μεταξύ μισθωτών και αυτοπασχολούμενων, επειδή για τους δεύτερους δεν υπάρχουν φοροαπαλλαγές. Δεν είναι αντισυνταγματικό, δηλαδή, να είναι κοινοί οι κανόνες υπολογισμού των εισφορών (με βάση το εισόδημα), είναι όμως αντισυνταγματικό να μην υπάρχουν φοροαπαλλαγές για όλους.

Ξέρουμε τι έρχεται, γιατί τους μάθαμε: ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει μία πενιχρή φοροαπαλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να εξισωθούν με τους μισθωτούς και να μπορεί ο Νόμος να συνεχίσει να πορεύεται εν ειρήνη.

Αν εφησυχάσουμε και τώρα, η ολική ήττα είναι δεδομένη. Όπως προσφύγαμε κατά των αντισυνταγματικών διατάξεων, έτσι και τώρα πρέπει να προσφύγουμε, είτε ατομικά, είτε κλαδικά, κατά των παρανόμων και αντισυνταγματικών (σύμφωνα με την απόφαση) πράξεων επιβολής των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι αδιανόητο και αυτή η απόφαση να πάει στα κυβερνητικά σκουπίδια. Στα όπλα!

Πηγή: in.gr