Συνέντευξη της Σοφίας Νικολάου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Category: Νέα, Συνεντεύξεις

Καθαρή εντολή από τους πολίτες ζητάει η ΝΔ, λέει στη συνέντευξή της στον «Φ» η Σοφία Νικολάου. Η υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθήνας τονίζει πως δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε  με τα άκρα του πολιτικού συστήματος, ενώ αναφέρεται αναλυτικά στις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός της και ιδιαίτερα στις μειώσεις φόρων και εισφορών που αποτελούν την αιχμή του οικονομικού του προγράμματος.

Για ποιο λόγο πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν τη ΝΔ και γιατί θα είναι καλύτερα για εσάς να είστε αυτοδύναμοι, παρά να προχωρήσετε σε συνεργασίες;

Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Μας ενδιαφέρει οι πολίτες να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρότασή μας για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας για το σύνολο των τομέων πολιτικής. Στην καθημερινότητα, στην οικονομία, στην ασφάλεια, στην εξωτερική πολιτική, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κάθε πολίτη να μας εμπιστευθεί. Ζητάμε μία καθαρή εντολή, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς χρονοτριβές, χωρίς καθυστερήσεις. Καθαρή εντολή σημαίνει να μην υπάρχει ακυβερνησία στις 8 Ιουλίου. Πρόθεση όλων των στελεχών, αλλά και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όλοι μαζί, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει ο καθένας στις εκλογές, να προχωρήσουμε ενωμένοι για να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα.

 

Περιθώριο συγκλίσεων, αν όχι συνεργασιών, με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κι αν ναι, σε ποια θέματα;

Η Νέα Δημοκρατία κρατά αποστάσεις από τα άκρα και τις ακρότητες. Με το δεδομένο αυτό, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη Χρυσή Αυγή, ούτε με την Ελληνική Λύση. Η Ελλάδα, την επόμενη μέρα, χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση, που όλα τα μέλη της θα έχουν κοινή γραμμή πλεύσης και κοινή αντίληψη για τα πράγματα.

 

Πώς θα καταφέρετε, λοιπόν, να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας και να μη μείνει ευχολόγιο;

Το πρόγραμμά μας στοχεύει σε μια ισχυρή και αυτόνομη Ελλάδα με ανάπτυξη, με επενδύσεις, με νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές για όλους. Είναι ένα πρόγραμμα οριοθετημένο και κοστολογημένο. Ξεκινώντας με τα φορολογικά κίνητρα, σχεδιάζουμε τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%. Δρομολογούμε, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Θεσμοθετούμε δύο συντελεστές Φ.Π.Α. στο 11% και στο 22%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Προχωράμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Δεσμευόμαστε  για μια σειρά από σημαντικά επενδυτικά κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις και ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού κερδών με ζημίες, αλλά και για ένα νέο χωροταξικό πλαίσιο, με χρήσεις γης σε 4 επίπεδα: Κατοικία, Τουρισμός, Ειδικές Χρήσεις, Παραγωγικές δραστηριότητες. Για δραστική απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Για ρευστότητα μέσω μόχλευσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και για μια πιο γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς την αγορά. Θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αλλά από την άλλη πλευρά και οι επιχειρήσεις οφείλουν να πληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές που τους αναλογούν, να προστατεύουν το περιβάλλον και κυρίως να είναι δίπλα στους εργαζόμενούς τους. Οραματιζόμαστε ένα εργασιακό περιβάλλον βορειοευρωπαϊκού επιπέδου που θα διαδραματίζει ουσιαστικό προστατευτικό ρόλο για την ευρύτερη κοινωνική συνοχή. Είμαστε βέβαιοι ότι οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν σε αυτό το ιδιότυπο κάλεσμα «δημιουργικού πατριωτισμού» που έχουμε απευθύνει.

 

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας «θυμήθηκε» μετά τις ευρωεκλογές τη μεσαία τάξη και «ξέχασε» τους συνταξιούχους;

Ο κ. Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι η μεσαία τάξη, την οποία ο ίδιος ισοπέδωσε με τις πολιτικές του αυτά τα 4,5 χρόνια, τον τιμώρησε στις κάλπες των ευρωεκλογών και προσπαθεί να την κερδίσει πίσω. Από την άλλη, και οι συνταξιούχοι του γύρισαν την πλάτη, καθώς αντιλήφθηκαν το ψέμα του με τα «δωράκια» επιδόματα – ψίχουλα που τους έδωσε στο παρά πέντε των εκλογών, για να εξαγοράσει την ψήφο τους. Το πρόβλημα της έλλειψης συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για την χώρα, πρώτον, αφήνει πάντα κάποιους παραπονεμένους και, δεύτερον, κάποια στιγμή, η ανικανότητα ξεσκεπάζεται.

 

Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες σε μια περιφέρεια με μεγάλα προβλήματα και σκληρό ανταγωνισμό, όπως είναι η Α΄ Αθήνας;

Όλες οι περιφέρειες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά. Δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού με τους συνυποψηφίους Βουλευτές, καθώς έχουμε τον ίδιο στόχο. Να φτιάξουμε μια χώρα που να θέλεις να ζεις και όχι απλά να επιβιώνεις. Βασική μου προτεραιότητα για τους πολίτες της Α΄ Αθήνας, που εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια που τους συναντώ, μιλάω μαζί τους και μου μεταφέρουν τις αγωνίες τους, είναι καταρχάς η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας, αυτό το πολύτιμο αγαθό, που έχει χαθεί με ευθύνη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν όλες οι γειτονιές έχουν μετατραπεί σε άβατο. Πέρα από τα Εξάρχεια, η Ομόνοια, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Κυψέλη, ο Νέος Κόσμος, παντού άβατα. Οι άνθρωποι  και κυρίως οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόλις αρχίσει να «φεύγει» το φως της μέρας. Βάζουμε λοιπόν τέλος στα άβατα, ενισχύουμε την αστυνόμευση και διατρανώνουμε την πολιτική βούληση να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Προτεραιότητά μου, όμως, αποτελεί και η ανάταση της οικονομίας, με μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην τσέπη των πολιτών και στα οικονομικά των νοικοκυριών που θα «ανασάνουν».