Συνέντευξη Σοφίας Νικολάου στον “Φιλελεύθερο”: «Υλοποιούμε άμεσα ό,τι έχουμε δεσμευτεί, δεν θα κάνουμε πίσω»

Category: Νέα, Συνεντεύξεις

«Υλοποιούμε άμεσα ό,τι έχουμε δεσμευτεί, δεν θα κάνουμε πίσω» τόνισε σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο», η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Μιλώντας στη δημοσιογράφο Ευφροσύνη Παυλακούδη, η Σοφία Νικολάου αναφέρθηκε στο σχέδιο μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και τόνισε ότι σε έξι μήνες θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, ώστε “σε 3 χρόνια να κάνουμε και τα εγκαίνια του νέου σωφρονιστικού καταστήματος στον Ασπρόπυργο, πια”.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Σε έξι μήνες θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, η οποία τονίζει στον «Φ»:

«Υλοποιούμε άμεσα ό,τι έχουμε δεσμευτεί, δεν θα κάνουμε πίσω»

Με δεκάδες έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων διαλύσαμε τις συμμορίες που είχαν συγκροτήσει σκληροί κακοποιοί στις φυλακές Κορυδαλλού

«Οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε σε 3 χρόνια να κάνουμε και τα εγκαίνια του νέου συγκροτήματος στον Ασπρόπυργο. Μέσα στον Φεβρουάριο θα λειτουργήσει στον Ελαιώνα η πρώτη σύγχρονη εγκατάσταση Ελληνικής Σωφρονιστικής Ακαδημίας, ενώ εντός του τρέχοντος έτους θα έχει ανοίξει και μία Πειθαρχική Φυλακή, στην οποία θα μεταφέρονται όλοι οι απείθαρχοι κρατούμενοι», λέει στον «Φ» η Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σχεδόν το 1/4 του συνολικού αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας αποτελούν πια όσοι κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών.

– Πώς ακριβώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το ζήτημα του υπερπληθυσμού των ελληνικών φυλακών;

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ο υπερπληθυσμός στις φυλακές. Ήδη, ενεργοποιήσαμε δύο πτέρυγες χωρητικότητας συνολικά 120 κρατουμένων στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το νέο Κατάστημα Κράτησης στη Δράμα. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού. Σήμερα στις φυλακές της χώρας υπάρχουν 10.891 κρατούμενοι. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω και μια σχεδόν άγνωστη, στους περισσότερους, πτυχή μέσα στις ελληνικές φυλακές. Σχεδόν το 1/4 του συνολικού αριθμού των κρατουμένων αποτελούν αυτοί που κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει μέσα στο 2020 τους 3.000. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς θα ξεκινήσουμε διαδικασίες, ώστε να κατανεμηθούν με ορθό τρόπο οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι και να εκτίσουν την ποινή τους σε Καταστήματα Κράτησης και άλλων χωρών στο εξωτερικό.

– Το πρόβλημα της ασφάλειας στις φυλακές είναι διαχρονικό και πολυδιάστατο. Τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε μάλιστα πληθώρα βίαιων περιστατικών σε αυτές. Ποιες παρεμβάσεις εξετάζετε για το εν λόγω θέμα;

Μια από τις πρώτες κινήσεις μας ήταν να αυξήσουμε τα μέτρα ασφάλειας και να εντατικοποιήσουμε τις έρευνες στα κελιά των κρατουμένων. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε οι έλεγχοι είναι σχεδόν καθημερινοί. Ιδίως στο συγκρότημα του Κορυδαλλού, το οποίο, όπως διαπίστωσα, είχε γίνει αρχηγείο των πιο σκληρών κακοποιών, που μάλιστα έκαναν «κουμάντο» στη φυλακή έχοντας φτιάξει συμμορίες. Τι έκανα; Τις «έσπασα» με δεκάδες έκτακτες μεταγωγές των κρατουμένων που εμπλέκονταν, σε άλλα καταστήματα της χώρας. Μέχρι στιγμής από τον Κορυδαλλό έχουν πραγματοποιηθεί 313 μεταγωγές, ενώ γενικά έχουν γίνει μεταγωγές συνολικά 447 κρατουμένων και 1.460 τακτικές μεταγωγές. Μέσα στο 2020 θα έχει ανοίξει και μία πειθαρχική φυλακή, στην οποία θα μεταφέρονται όλοι οι απείθαρχοι κρατούμενοι. Εχουμε δεκάδες περιστατικά με σκληρές επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί. Αυτά τα φαινόμενα θα σταματήσουν στις ελληνικές φυλακές.

– Πού βρισκόμαστε όσον αφορά την ίδρυση Ελληνικής Σωφρονιστικής Ακαδημίας που είχε δρομολογηθεί προ εκλογών; Να αναμένουμε κάποια στιγμή την αξιολόγηση των εργαζόμενων στις φυλακές;

Σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έχουμε προχωρήσει με τολμηρά και αποφασιστικά βήματα. Ήδη, μέσα στον Φεβρουάριο θα λειτουργήσει στον Ελαιώνα η πρώτη σύγχρονη εγκατάσταση. Υλοποιούμε άμεσα ό,τι έχουμε δεσμευτεί. Δεν θα κάνουμε πίσω. Μάλιστα, σε συνεργασία με έγκριτους διεθνείς φορείς, έχουμε σχεδιάσει ένα καινοτόμο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ελληνικών Καταστημάτων Κράτησης.

– Αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 3,3 εκατ. ευρώ έχει πληρώσει τα τελευταία δέκα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές. Σε αυτές μάλιστα έχει στρέψει την προσοχή του και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πώς κρίνετε την υπάρχουσα κατάσταση και ποια τα περιθώρια βελτίωσης αυτής;

Ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στις φυλακές και στη βελτίωση των ψυχοκοινωνικών συνθηκών διαβίωσης στα Καταστήματα Κράτησης. Η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νέο Κατάστημα Κράτησης θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εν γένει βελτίωση και ανάπτυξη του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας με γνώμονα την ορθή μεταχείριση των κρατουμένων και την εφαρμογή τόσο της εγχώριας, όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

– H νομοθεσία προβλέπει τη λειτουργία Ειδικών Τμημάτων Καταστημάτων Κράτησης για τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, στην πράξη όμως τα Καταστήματα αυτά είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το εν λόγω ζήτημα;

Δυστυχώς, παρατηρείται δυσκολία στη στελέχωση των αρμόδιων δομών με ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας, καθώς παρ’ όλο που προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής. Συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Υγείας, αλλά και με το ΚΕΘΕΑ. Παράλληλα, σχεδιάζουμε ειδικά πρωτόκολλα εκπαίδευσης του σωφρονιστικού προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα.

– Ποιες οι πρωτοβουλίες σας για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των φυλακισμένων μητέρων και υποψήφιων μητέρων;

Η σχέση μητέρας παιδιού είναι κάτι ιερό που χρήζει τον ύψιστο σεβασμό ανεξαρτήτου καταστάσεως. Δημιουργούμε την Ακαδημία Γονέων, η οποία παρέχει βασικές δεξιότητες γονεϊκής παροχής στις κρατούμενες μητέρες και ταυτόχρονα αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο σωφρονισμού και ψυχοκοινωνικής ευμάρειας της ωφελούμενης οικογένειας. Ενισχύουμε τη σχολική και επαγγελματική εκπαίδευση στις φυλακές σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αφού όμως λάβουμε υπόψιν την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και φυσικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες της κάθε φυλακής.

– Πού βρισκόμαστε όσον αφορά το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης (ΕΠΧΣΑΑΚΚ);

Οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 13 Ιανουαρίου την προγραμματική σύμβαση, κι ενώ προβλέπεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, εμείς έχουμε ως στόχο να τις ολοκληρώσουμε μέσα σε 6 μήνες, ώστε να γίνει η δημοπράτηση του έργου και σε 3 χρόνια να κάνουμε και τα εγκαίνια του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, στον Ασπρόπυργο, πια.

Πηγή: Φιλελεύθερος