Θέλει πολλή δουλειά η επόμενη μέρα

Category: Αρθρογραφία, Νέα

«Αν υπήρχε πρόβλημα με τα μέτρα, θα αντιδρούσαν οι αγορές», απεφάνθη ο θυμόσοφος πρωθυπουργός μας. Μόνη της αυτή η δήθεν διαπίστωση δεν αποδεικνύει μόνο ότι ο άνθρωπος είναι, προφανώς, μακριά νυχτωμένος, έστω και από την απλούστερη των οικονομικών αναλύσεων, αλλά ως πρωθυπουργός είναι και επικίνδυνος.

Στις πρώτες 48 ώρες της ανακοίνωσης των μέτρων, η διαφορά μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε όσο είχε μειωθεί το τελευταίο δίμηνο. Το Χρηματιστήριο, που το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε ανοδική πορεία, γνώρισε μέρες καθίζησης. Τα μηνύματα από κάθε Ευρωπαίο εταίρο έδειξαν ότι μπορεί να υπήρχε μία γενική εικόνα περί επικείμενων, λελογισμένων προεκλογικών παροχών, αλλά μετά τις ανακοινώσεις προέκυψε ακόμα και το ενδεχόμενο κυρώσεων στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Το δήθεν μαξιλάρι των 5,5 δισ. δεν μπορεί φυσικά να λειτουργήσει με τον τρόπο που «οραματίστηκε» ο Τσίπρας και, φυσικά, οι δανειστές αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τη δυνατότητα επίτευξης των αιματηρών πλεονασμάτων για τα οποία ο ίδιος δέσμευσε την ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια.

Σε μία περίοδο που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει συρρικνώσει το οικογενειακό εισόδημα, που η τετραετής φορομπηχτική πρακτική έχει διαλύσει κάθε επιχείρηση, που το Δημόσιο χρωστά σχεδόν 2,5 δισ. στους Έλληνες πολίτες, που 250.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης περιμένουν στο ράφι του υπουργείου, είναι σημαντικό έστω και το 1 ευρώ παροχής.

Είναι, όμως, λυπηρό και αξιοθρήνητο να ανακοινώνεις μέτρα που ξέρεις ότι δεν θα εφαρμόσεις και με την άστοχη προεργασία σου να θέτεις εν αμφιβόλω, όχι την προσπάθεια τη δική σου, αλλά την προσπάθεια όλων των συμπολιτών μας.

Το σημαντικότερο στις αντιδράσεις αγορών και θεσμών είναι ότι για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι εκτός από σχέδιο, αυτή η κυβέρνηση, σε αυτά τα 4,5 χρόνια, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ούτε την εμπιστοσύνη κάποιου.

Θέλει πολλή δουλειά από την επόμενη κιόλας μέρα. Αλλά, όσο πιο γρήγορα έρθει αυτή, τόσο το καλύτερο για όλους.

Πηγή: in.gr