Τους χαρίσαμε χρόνια τσάμπα

Category: Αρθρογραφία, Νέα

Άρθρο της Σοφίας Νικολάου στο in.gr:

Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, ο νόμος Παρασκευόπουλου και πώς μπορούν να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα με εξαγορά ποινών

Πριν την ψήφιση του περιβόητου Νόμου Παρασκευόπουλου, οι κρατούμενοι σε όλες τις Φυλακές της Xώρας ξεπερνούσαν τις 12.000. Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του Νόμου και περίπου 10.000 αποφυλακίσεις, μπορεί ο αριθμός των κρατουμένων να ισορρόπησε γύρω στις 9.000, όμως, καθημερινά, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να αποφυλακίζονται στυγνοί εγκληματίες, με τις ευλογίες του Νόμου, στο όνομα της θρυλούμενης «αποσυμφόρησης» – στους 3.000 υπολογίζει η ΕΛ.ΑΣ. εκείνους που «επέστρεψαν» στη Φυλακή.

Τα παραδείγματα γνωστά και τραγικά, καταδικασθέντων που αποφυλακίστηκαν και επανήλθαν στην «ενεργό» δράση: Ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη, οι εκτελεστές της Ύδρας, ο ληστής με το σίδερο.
Υπάρχουν, άραγε, τρόποι, να καταπολεμηθεί, μεν, ο υπερπληθυσμός των φυλακών, χωρίς, όμως, να πλήττεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Υπάρχει και μάλιστα μπορεί να αποφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία: Σύμφωνα με στοιχεία, από τους περίπου 9.000 φυλακισμένους, σχεδόν 1.500 κρατούνται για αδικήματα κλοπών, περίπου 150 για αδικήματα απάτης, 400 περίπου αλλοδαποί για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στην χώρα και περίπου 700 για διάφορα άλλα, παρόμοιας – χαμηλής – απαξίας εγκλήματα.
Είναι βέβαιο πως οι Δικαστικοί λειτουργοί που έχουν υπό την εποπτεία τους τα κατά τόπους σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τις περιπτώσεις εκείνες των κρατουμένων, που δύνανται να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, πληρώνοντας το υπόλοιπο της ποινής τους.

Με τον τρόπο αυτό, θα σταματούσε η αδιάκριτη αποφυλάκιση μεγαλοεγκληματιών – τώρα αρκεί η διάταξη του Εισαγγελέα της Φυλακής ότι συμπληρώθηκαν τα χρονικά όρια, οι δράστες ήπιων αδικημάτων θα είχαν την ευκαιρία να πληρώσουν το υπόλοιπο, το Κράτος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα και η κοινωνία θα γνώριζε πως το ευεργέτημα της αποφυλάκισης ισχύει μόνο για κάποιον που διέπραξε μικροέγκλημα και μάλιστα «πλήρωσε», τόσο με τη μεταφορική, όσο και με την κυριολεκτική έννοια.
Η λύση αυτή συνάδει με την κοινή λογική. Αλλά η κοινή λογική απουσιάζει.

Πηγή: http://www.in.gr/2018/04/06/apopsi/tous-xarisame-xronia-tsampa/